Διώκεται ο τέως δήμαρχος Κύμης για έλλειμμα 2,5 εκ. ευρώ

 
Διώκεται ο τέως δήμαρχος Κύμης για έλλειμμα 2,5 εκ. ευρώ

Ενημερώθηκε: 16/06/17 - 16:19

Στα χέρια του Εισαγγελέα Χαλκίδας, βρίσκεται το τελικό πόρισμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που «ξεσκόνισαν» τις οικονομικές συναλλαγές για την τριετία 2011-2014, της απερχόμενης δημοτικής αρχής, έπειτα και από καταγγελία του δημάρχου Κύμης - Αλιβερίου, Θανάση Μπουραντά. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο τέως δήμαρχος, Δημήτρης Θωμάς, είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αφού βρέθηκε έλλειμμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο έλεγχος είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2015 μετά από εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η καταγγελία του δημάρχου Θανάση Μπουραντά για οικονομική κακοδιαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Από τον έλεγχο και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο πόρισμα του εντεταλμένου οικονομικού επιθεωρητή που διενήργησε τον διαχειριστικό έλεγχο επισημαίνονται: «ανυπαρξία προϋπολογισμών-ισολογισμών, απολογισμών, μη τήρηση λογιστικών βιβλίων και βιβλίων πρακτικών, δαπάνες έξω από το πνεύμα της συνετής διαχείρισης, δαπάνες χωρίς εφαρμογή της λογιστικής τάξης, δαπάνες χωρίς εγκεκριμένες πιστώσεις, πληρωμές χωρίς τα νόμιμα εγκριτικά παραστατικά, πληρωμές με κατά συρροή διπλές εντολές σε υπαλλήλους, πολιτικό προσωπικό σε ρόλο ταμία, εντάλματα πληρωμών χωρίς θεώρηση από Επίτροπο, εντάλματα πληρωμών για άλλο λόγο απ' τον γραφόμενο, πληρωμές με λαβόντες άσχετους με την αιτία πληρωμής, πληρωμές άλλων ποσών στην πραγματικότητα από τα αναγραφόμενα, έργα χωρίς εργολάβους, μηχανήματα και προμήθειες, έργα και προμήθειες που δεν έγιναν ποτέ, φαινομενικές πληρωμές αυτών των έργων ή προμηθειών που δεν έγιναν ποτέ, επιβεβαιωμένα εικονικά τιμολόγια, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα.

Το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή περιγράφει απιστία στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή, με μεγάλη ζημιά της περιουσίας του δήμου από αυτούς που είχαν την επιμέλεια και διαχείρισή της, κακουργηματικού χαρακτήρα, λόγω του ύψους του ποσού.

Το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή ακολουθούν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καταλογισμό των δαπανών και πληρωμών που έχουν κριθεί ως ανοίκειες, συνολικού ύψους 2.575.310,39 ευρώ, με υπόλογους τους υπευθύνους αυτής της ζημιάς που φέρεται να έχει προκληθεί στον δήμο και που καταγράφεται ως έλλειμμα για το δήμο.

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος υποστηρίζει ότι κινήθηκε στα όρια της νομιμότητας και πως αν έγινε κάτι ήταν αναγκαίο προκειμένου να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, αλλά και για να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Τέλος επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως «ούτε ένα ευρώ δεν λείπει από τα ταμεία του Δήμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέσβος: Πυροσβέστης ξεθάβει λίρες στο χωριό ερείπιο

Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την θεραπεία στο εξωτερικό του μικρού Βαγγέλη

Καταδικάστηκε για απόπειρα βιασμού ανήλικης στον Πύργο