Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Βαριά πρόστιμα για τις απάτες των αντιεμβολιαστών - Πώς εντοπίζονται

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Βαριά πρόστιμα για τις απάτες των αντιεμβολιαστών - Πώς εντοπίζονται
Ενημερώθηκε: 26/09/21 - 13:57

Για τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα social media που υποκινούν τους πολίτες σε μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της Covid, μίλησε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας. 

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα. 

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται. 

Επιπλέον, εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, αναφέροντας ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. 

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης», ανέφερε. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».  

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας.

Σημειώνεται το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας. 

Βιομηχανία εξαπάτησης αντιεμβολιαστών

Διαστάσεις έχει πάρει και η «βιομηχανία» εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών: Γνώστες υποτίθεται του νόμου, πουλούν «νομικά όπλα» και συμβουλές σε αντιεμβολιαστές, υποσχόμενοι ότι θα τους «προστατεύσουν νομικά» αν δεν τηρήσουν τα μέτρα (rapid test) ή δεν εμβολιαστούν και τους προτρέπουν να επιδιώξουν με μηνύσεις αλλά και με χρηματικές αποζημιώσεις-ποινές φυλάκισης να στραφούν κατά του δημοσίου ή κατά εκπαιδευτικών-υγειονομικών που εφαρμόζουν τον νόμο και την τήρηση των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού.

Η Δίωξη έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα ιστοσελίδες και προφίλ που συνδέονται με αυτό, ενώ μόνο μία εξ αυτών είχε συνολικά 7.000 μέλη, σύμφωνα με το Open.

Οι αστυνομικοί αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία για τους διαχειριστές αυτών των σελίδων, ενώ στο διαδίκτυο διακινούνται ακόμη και «τιμοκατάλογοι» ψευδών νομικών συμβουλών.

Επισημαίνεται ότι η διέγερση σε ανυπακοή που προτρέπουν οι διαχειριστές των εν λόγω ιστοσελίδων μπορεί να είναι πλημμέλημα, όμως, επειδή εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.