Την πόρτα του Ναυτοδικείου Πειραιά θα περάσουν το επόμενο διάστημα 17 στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, για το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού Adriana στην Πύλο, τον Ιούνιο του 2023.
Λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από το συμβάν, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 650 πρόσφυγες, ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου άσκησε ποινική δίωξη και διέταξε κύρια ανάκριση για την υπόθεση.
Ειδικότερα, θα κληθούν σε απολογία ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Γιώργος Αλεξανδράκης, ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920 που ενεπλάκη στο ναυάγιο της 13ης προς 14ης Ιουνίου 2023, ο επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και δυο ακόμη αξιωματικών.
Οι κατηγορίες
Εναντίον του πλωτάρχη Μιλτιάδη Ζουριδάκη, που ήταν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους 920 ασκήθηκε δίωξη για τις κατηγορίες : α) της πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων, β)των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία πλοίων, με τη μορφή της διατάραξης συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων, γ) για παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου, ο κυβερνήτης του ΠΠΛΣ 920 αν και βρέθηκε κοντά στο σκάφος των προσφύγων δεν διέταξε έρευνα και διάσωση, παρά μόνο όταν αυτό ανετράπη και βυθίστηκε.

Κατηγορίες κατηγορείται για συνδρομή σε πρόκληση ναυαγίου με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, συνδρομή σε επικίνδυνη διατάραξη της συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες πράξεις που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, όπως και για έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων για τους οποίους υπήρχε νομική υποχρέωση διάσωσης, παρ’ όλα αυτά τους άφησαν αβοήθητους με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων αντιμετωπίζουν και τα μέλη του πληρώματος του ΠΠΛΣ 920.
Με το ίδιο κατηγορητήριο θα οδηγηθούν στο Ναυτοδικείο και ο πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τα στελέχη του ΕΚΣΕΔ που ήταν σε επιφυλακή εκείνο το βράδυ.
Ωστόσο, με άλλη διάταξη η Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά απαλλάσσει τον σημερινό αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Τρύφωνα Κοντιζά, και άλλους τρεις ανώτατους αξιωματικούς που εμπλέκονταν στη διαχείριση του μοιραίου περιστατικού, καθώς έκρινε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη λειτουργία και τη δράση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.
Ικανοποιημένοι οι δικηγόροι επιζώντων και θυμάτων
Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους επιζώντες και θύματα του ναυαγίου της Πύλου τόνισαν την ικανοποίησή τους για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραγγελία κύριας ανάκρισης για τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων της πρόκλησης ναυαγίου καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, που αφορά και τους ανώτερους υπηρεσιακούς υπεύθυνους του Λιμενικού Σώματος.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν, τα θύματα και οι συγγενείς τους θα υποβάλλουν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της Εισαγγελικής Διάταξης που θέτει στο Αρχείο την υπόθεση ως προς τους τέσσερις αξιωματικούς ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά αυτών, οι οποίοι είχαν συμμετοχή στη διαχείριση του περιστατικού εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του Λιμενικού Σώματος – οι ευθύνες, των οποίων είχαν επισημανθεί και από το Πόρισμα έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη-, μεταξύ, δε, των οποίων και ο νυν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Είχε καταλογίσει ευθύνες ο Συνήγορος του Πολίτη
Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμά του, είχε καταλογίσει σειρά παραλείψεων στο Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τα καθήκοντα της έρευνας και της διάσωσης.
Στο πόρισμα, ο Συνήγορος του Πολίτη κάνει λόγο για «μια σειρά σοβαρών και επίμεμπτων παραλείψεων» εκ μέρους «ανώτερων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)», και υπογραμμίζει πως «συνιστούν σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση της θανατηφόρου έκθεσης, καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, υγείας και σωματικής ακεραιότητας των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά το άρθρο 306 Π.Κ, κατά τη διαχείριση του περιστατικού την 13η και 14η Ιουνίου 2023».
Σημειώνει, μάλιστα, πως «η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάσισε να προβεί σε ιδία έρευνα, με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, τον Νοέμβριο του 2023, σε συνέχεια της ρητής άρνησης πειθαρχικής διερεύνησης από το Λιμενικό Σώμα, την οποία είχε ζητήσει η Αρχή στις επιστολές της από τον Ιούνιο 2023, μετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου».
Τι υποστήριζε η κυβέρνηση
Απαντώντας στον Συνήγορο του Πολίτη η κυβέρνηση άφηνε αιχμές για το πόρισμα, υποστηρίζοντας ότι «επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την προστασία της χώρας».
«Θεωρεί ελεγκτέους, για σοβαρά ποινικά αδικήματα, πλειάδα αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους δεν μνημονεύει καν ονομαστικά στην ανάλυση του πορίσματος, ενώ μεταξύ των περισσοτέρων εκδοχών ως προς τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, τάσσεται συστηματικά υπέρ εκείνων των ισχυρισμών που αμφισβητούν την ορθή άσκηση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος, χωρίς την οποιαδήποτε αξιόπιστη τεκμηρίωση» ανέφερε τότε η ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας.
