Δολοφονία Τζώρτζη Αθανασιάδη: Ενα άλυτο μυστήριο 36 ετών

Δολοφονία Τζώρτζη Αθανασιάδη: Ενα άλυτο μυστήριο 36 ετών
Ενημερώθηκε: 19/03/19 - 02:40

Αλυτο μυστήριο παραμένει έως σήμερα, η άνανδρη δολοφονία του εκδότη της εφημερίδας «Η Βραδυνή» και στενού φίλου του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, Τζώρτζη Αθανασιάδη, πριν από 36 χρόνια.

Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1983, ο άγνωστος, μέχρι σήμερα, εκτελεστής, μπήκε στο κτίριο της εφημερίδας και ανενόχλητος έφτασε έως το γραφείο του Αθανασιάδη, στην οδό Πειραιώς, στην Ομόνοια και τον πυροβόλησε τρεις φορές.

Μετά τη δολοφονία, κι ενώ οι υποψίες, σχεδόν όλων, στρέφονταν προς τη «17 Νοέμβρη», μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα και είπε, ότι την ευθύνη για τη δολοφονία του Αθανασιάδη αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Είπε ακόμα, ότι στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου είχε αφεθεί προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία πράγματι βρέθηκε στο σημείο όπου υπέδειξε η άγνωστη.

Κωνσταντίνος Καραμανλής-Τζώρτζης Αθανασιάδης

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Τζώρτζη Αθανασιάδη

Ομως την «αναγγελία» της άγνωστης διέψευσε η «Αντιστρατιωτική Πάλη» με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» και κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.

Δυόμισι χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής, της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον πράκτορα της ΚΥΠ Ντάνο Κρυστάλλη, ο οποίος διοικητικά ανήκε απευθείας στον τότε διευθυντή Ασφαλείας της Μυστικής Υπηρεσίας, συνταγματάρχη Ι. Αλεξάκη, καθώς στο σπίτι του είχαν βρεθεί αδημοσίευτες προκηρύξεις της «Αντιστρατιωτικής Πάλης», με τις οποίες η οργάνωση, δήθεν είχε αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη.

Ντάνος Κρυστάλλης

Ο Ντάνος Κρυστάλλης

 

Ο Ντάνος Κρυστάλλης είχε δηλώσει τότε, ότι με εντολή της ΚΥΠ είχε διεισδύσει στην οργάνωση και έτσι βρέθηκαν στα χέρια του οι αδημοσίευτες προκηρύξεις. Ωστόσο δεν αποδείχθηκε ποτέ η αλήθεια και το δικαστήριο κατέληξε στο ότι ο Ντάνος Κρυστάλλης δεν είχε «συμπράξει» στη δολοφονία του Αθανασιάδη, χωρίς ποτέ να βρεθούν οι υπαίτιοι και τα κίνητρα που όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων.

Οι κόρες και ο γαμβρός του Τζώρτζη Αθανασιάδη τη νύχτα της δολοφονίας του

Οι κόρες και ο γαμπρός του Τζώρτζη Αθανασιάδη τη νύχτα της δολοφονίας του