Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Το ορφανό DNA φέρνει ανατροπές

 
Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Το ορφανό DNA φέρνει ανατροπές

Ενημερώθηκε: 09/07/18 - 12:46

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Την ώρα που η δίκη για τη δολοφονία της εφοριακού βρίσκεται σε εξέλιξη, η «Νέα Σελίδα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας την έκθεση του τεχνικού συμβούλου που όρισε η οικογένειά της για να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου της.

Μανόλης Σοροπίδης

Την περασμένη Τετάρτη, ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, , οδηγήθηκε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, με την οικογένεια της 32χρονης να ξεσπά αντικρίζοντάς τον και με τις δικαστικές Αρχές να ερευνούν το ενδεχόμενο πίσω από τον κατηγορούμενο να κρύβονται συνεργοί ή ηθικοί αυτουργοί. Η πολύκροτη ακροαματική διαδικασία άρχισε με την κατάθεση των μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντή της ΔΟΥ στην οποία εργαζόταν η Δώρα. Ο προϊστάμενος της εφοριακού ανέφερε ότι η αδικοχαμένη κοπέλα δεν χειριζόταν μεγάλες υποθέσεις, ενώ από την πλευρά τους οι συγγενείς του θύματος προανήγγειλαν ότι με τα στοιχεία που θα καταθέσουν στις επόμενες συνεδριάσεις θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές.

Τα διαφορετικά DNA

Στις 12 Ιουλίου θα αρχίσει και πάλι η δίκη, ενώ ανάμεσα στους ανθρώπους που αναμένεται να βρεθούν απέναντι από τους δικαστικούς λειτουργούς θα είναι και ο διδάκτωρ Γενετικής, μοριακός βιολόγος και πραγματογνώμονας σε θέματα βιολογικού υλικού και ανάλυσης DNA Γιώργος Φιτσιάλος, τον οποίο διόρισαν η μητέρα και η αδελφή του θύματος. Η αξιολόγηση των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε ο κ. Φιτσιάλος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη δολοφονία της άτυχης εφοριακού ενδεχομένως να εμπλέκονται και άλλα άτομα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του διδάκτορα Γενετικής, στα νύχια του δεξιού χεριού της Δώρας εντοπίστηκε μεικτό γενετικό προφίλ τουλάχιστον δύο -ενδεχομένως και περισσότερων- ατόμων, στο οποίο ο γενετικός τύπος της 32χρονης χαρακτηρίζεται ως κύριος, αλλά παράλληλα κρίνεται επιβεβλημένη η περαιτέρω ανάλυση ώστε να εξακριβωθούν το γενετικό προφίλ αλλά και ο αριθμός των δραστών.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στο μεικτό γενετικό υλικό του Πειστηρίου 1 παρατηρείται ανίχνευση του Y χρωμοσώματος, η οποία υποδηλώνει την παρουσία τουλάχιστον ενός αρσενικού ατόμου στα νύχια του θύματος – ενδεχομένως και περισσότερων. Προκειμένου να εστιαστεί η εργαστηριακή ανάλυση αποκλειστικά στους αρσενικούς δότες, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια ανάλυσης του Y χρωμοσώματος, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στο γενετικό των αρσενικών ατόμων για την εξαγωγή του γενετικού τους προφίλ (Y απλότυπου), ενώ παράλληλα δίνει και μια εκτίμηση του αριθμού των αρσενικών ατόμων που ανιχνεύονται, καθώς ενδέχεται να είναι περισσότερα από ένα», αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Φιτσιάλος.

Το όπλο

Σε άλλο σημείο του πορίσματός του ο πραγματογνώμονας της οικογένειας Ζέμπερη ζητά να εξεταστεί και το δείγμα από τη δερμάτινη θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε ο Μανόλης Σοροπίδης. «Από τη δειγματοληψία προέκυψε μεικτός γενετικός τύπος, στον οποίο, όπως αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης, εμπεριέχονται τα γενετικά στοιχεία του Αγνώστου Ατόμου 35472-Α, ενώ κανένα σχόλιο δεν υπάρχει για τα επιπλέον γενετικά στοιχεία. Συγκρίνοντας το μεικτό γενετικό προφίλ του Πειστηρίου 58 με τα 10 συγκριτικά δείγματα που αναλύθηκαν στην ίδια έκθεση, παρατηρείται αυξημένη συμβατότητα με τον γενετικό τύπο του συγκριτικού δείγματος 9, που αντιστοιχεί στον Εμμανουήλ Σοροπίδη (RF9), γεγονός που δεν έχει επισημανθεί στην πραγματογνωμοσύνη», λέει στην αξιολόγησή του ο κ. Φιτσιάλος και προσθέτει:

«Προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Εμμανουήλ Σοροπίδης αποτελεί δότη μέρους του μεικτού γενετικού υλικού τύπου του Πειστηρίου 58, διενεργήθηκε από τον τεχνικό σύμβουλο στατιστική ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι είναι 1.000 φορές πιο πιθανό το μεικτό γενετικό προφίλ να προέρχεται από το άγνωστο άτομο 35472-Α, τον Εμμανουήλ Σοροπίδη και ένα ακόμα αταυτοποίητο άτομο».

«Υπάρχει κι άλλος»

Η δικηγόρος της μητέρας και της αδελφής της Δώρας Ζέμπερη, Γιάννα Παναγοπούλου, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» τονίζει: «Εμείς παλεύουμε να βρούμε την αλήθεια. Ολα τα πεδία είναι ανοιχτά ακόμα. Εχουμε κι άλλες συνεδριάσεις και όλα είναι ενόψει».

Από την πλευρά του, ο πατέρας της 32χρονης επιμένει ότι ο Μανόλης Σοροπίδης είχε συνεργό όταν σκότωνε την κόρη του με 14 μαχαιριές στις 18 Οκτωβρίου 2017 στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών. «Υπάρχει κι άλλος. Δεν μπορούσε αυτός να σκοτώσει μόνος του τη Δώρα. Το κορίτσι το σκότωσαν από τη δουλειά, τελεία και παύλα. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο διευθυντής της. Εγώ ξέρω ότι χειριζόταν μεγάλες υποθέσεις», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Κωνσταντίνος Ζέμπερης, ενώ οι δικηγόροι του, Απόστολος Λύτρας και Σοφία Πολυζογοπούλου, συμπληρώνουν: «Αν υπάρξουν ενδείξεις για άλλους δράστες κατά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο μπορεί να διαβιβάσει τα πρακτικά της απόφασης στον αρμόδιο εισαγγελέα για να ασκηθούν περαιτέρω διώξεις. Αυτή τη στιγμή, το μόνο δεδομένο είναι ότι ο κατηγορούμενος είναι σίγουρα ο δράστης της στυγερής δολοφονίας».

Πηγή: Νέα Σελίδα / του Κώστα Στάμου