Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Προ των πυλών η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

 
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Προ των πυλών η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Ενημερώθηκε: 04/11/21 - 09:09

Εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19 υποδέχονται καθημερινά τα νοσοκομεία που πλέον έχουν φτάσει στο όριο τους όπως και οι υγειονομικοί.

Και χθες παρατηρήθηκε πολύ υψηλός αριθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία: 343 έναντι 243 εξιτηρίων λόγω ίασης των ασθενών. Προοδευτικά ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ των εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και των εξιτηρίων λόγω ίασης, γεγονός που μεταφράζεται σε πίεση στο ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα 1.940 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, ενώ εκδόθηκαν 1.197 εξιτήρια. Η αναλογία εισαγωγών προς εξιτήρια ήταν 1,62, όταν στις αρχές Οκτωβρίου ήταν 1,3. Ετσι, πλέον τα ποσοστά κάλυψης ανά την επικράτεια είναι 83,7% για τις κλίνες Εντατικής COVID και 48,1% για τις απλές κλίνες COVID.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία) χθες νοσηλεύονταν 152 ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ και 807 ασθενείς σε απλές κλίνες. Ειδικά για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας (καλύπτουν ένα μέρος της Θεσσαλονίκης και τη Δυτική Μακεδονία), ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 στις ΜΕΘ έφτασε τους 92, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός του τελευταίου διμήνου. Αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών παρατηρείται και σε περιοχές της χώρας που έως πρόσφατα είχαν καλή επιδημική εικόνα. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου νοσηλεύονταν 206 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 24 σε ΜΕΘ COVID, όταν στα μέσα Οκτωβρίου νοσηλεύονταν περίπου 150 ασθενείς σε απλές κλίνες και 15 σε ΜΕΘ.

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας νοσηλεύονταν προχθές 327 ασθενείς και το ποσοστό κάλυψης των κλινών ήταν στο 55,3%, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν στο 31,7% με 237 νοσηλείες περιστατικών COVID.

Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.

Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ιδιωτική κλινική Αρωγή στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε 200 κλίνες για Covid ασθενείς, και μέσα σε τρεις ημέρες έχει ήδη πληρότητα σχεδόν 40%. Με αμείωτη ροή γεμίζουν και οι κλίνες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος που έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Παραμένει επίσης σε διαθεσιμότητα και το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.150 νέα κρούσματα, αριθμός εξίσου σοκαριστικός με αυτόν της προχθεσινής «μαύρης Τρίτης», ειδικά όταν ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ μικρότερος (232.409 rapid και μοριακά PCR έναντι πάνω από 400.000 προχθές, όταν είχαν καταγραφεί 6.700 κρούσματα). Πάνω από 1.000 νέες διαγνώσεις έγιναν στην Αττική (1.267), 999 στη Θεσσαλονίκη και 427 στη Λάρισα. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και σε Αχαΐα (238), Μαγνησία (234), Σέρρες (153), Ημαθία (134), Εβρο (129), Τρίκαλα (121), Κοζάνη (116), Μεσσηνία (103), Ιωάννινα (100). Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) για την επικράτεια παραμένει πάνω από τη μονάδα (1,12), ενώ συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας, που από 1,3% που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου έφτασε το 2% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 49, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θύματα της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 431 ασθενείς.