Έβρος: Δραματική η κατάσταση - Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις απειλούν διαρκώς κατοικημένες περιοχές

 
evros fotia11

Ενημερώθηκε: 01/09/23 - 11:40

Η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από νότιους σε βορειοανατολικούς ήταν καθοριστικής σημασίας και βοήθησε χθες βράδυ την άμυνα των δυνάμεων κατάσβεσης σε μία ακόμη μάχη αναχαίτισης ενός πολύ ισχυρού πύρινου μετώπου, αποσοβώντας τον άμεσο κίνδυνο εισβολής της φωτιάς στην πόλη του Σουφλίου.

Πέπλο καπνού έχει σχηματιστεί στην Αλεξανδρούπολη, από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για 14η μέρα στην περιοχή της Δαδιάς.

Από την Αλεξανδρούπολη σήμερα
Από την Αλεξανδρούπολη σήμερα

Σύμφωνα με καταγγελίες λόγω του πυκνού καπνού καθυστέρησε η έναρξη ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα. Το μεγάλο μέτωπο - περίπου 15 χιλιόμετρα - έχει διασπαστεί σε πολλά μικρότερα και οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά, που βρίσκεται ανάμεσα σε Γιαννούλη και Σιδηρώ, συνεχίζει την καταστροφική της πορεία προς το Πρωτοκκλήσι και ανατολικά προς το Σουφλί όπου εντοπίζεται αυτή την ώρα το μέτωπο με την ισχυρότερη ένταση.

Παράλληλα οι συνεχείς αναζωπυρώσεις απειλούν διαρκώς κατοικημένες περιοχές, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν πυροσβέστες και εθελοντές. Το βράδυ της Πέμπτης οι κάτοικοι στο Σουφλί έλαβαν ξανά μήνυμα από το 112, το οποίο τους προέτρεπε να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα, μάλιστα, έφτασε σε όλους όσοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Έβρου και σε χωριά όπως η Κορνοφωλιά και η Δαδιά.

Με το μέτωπο να κινείται αυτή τη στιγμή προς Κορνοφωλιά και Γιαννούλη και την εκκένωση του Σουφλίου να έχει αποφευχθεί, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Καλακίκος περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δυσκολία και επικινδυνότητα των ωρών που προηγήθηκαν, το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, τονίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένου σχεδιασμού ανάκαμψης για το νότιο τμήμα του Νομού που έχει πληγεί καθώς και της ανύψωσης του ηθικού των κατοίκων.

Η επικινδυνότητα της επιχείρησης κατάσβεσης λόγω της έντασης της πυρκαγιάς

«Το χθεσινό ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ γιατί υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα όχι μόνο για τους οικισμούς αλλά και για τις εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση δυνάμεις, για τους δασικούς συνεταιρισμούς, τους εθελοντές, τους πυροσβέστες, όλους όσοι επιχειρούσαν». Εξηγεί δε, πως η επικινδυνότητα για την οποία μιλάει συνδέεται με την ένταση της πυρκαγιάς. «Το βραδινό μέτωπο ήταν πάρα πολύ ισχυρό και είχε μία τρομερή δυναμική -φλόγες με τεράστιο ύψος που όπου συναντούσαν πεύκα ήταν κάτι τρομερό- και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που βοήθησε ο άνεμος γιατί αν πήγαινε έτσι, σίγουρα τα αποτελέσματα θα ήταν απρόβλεπτα. Ήμασταν τυχεροί και γιατί στο Σουφλί η ατμόσφαιρα ήταν και παραμένει καθαρή, διαφορετικά ο πυκνός καπνός θα μας ανάγκαζε σε εκκένωση. Δόξα τω Θεώ δεν έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών».

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά κινείται προς την περιοχή Κορνοφωλιάς και Γιαννούλη. «Αλλάζει συνεχώς πορεία. Το μέτωπο είναι μεταβλητό, δεν μπορείς να πεις ότι κατευθύνεται κάπου συγκεκριμένα διότι έχει αλλάξει πολλές φορές κατευθύνσεις και φορά. Εκεί που φαίνεται πως καθησυχάζει η φωτιά, ξεφεύγει και πάλι. Τη νύχτα πάντα "κάθεται" η φωτιά και μέχρι τις έντεκα είναι πολύ σημαντική η επιχείρηση των επίγειων και εναέριων μέσων. Μετά θ' αρχίσουν οι αναζωπυρώσεις και το μέτωπο θα γίνει πιο ενεργό».

«Είχαμε ενημερώσει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όλα τα άτομα, ειδικά αυτά που ήταν περιμετρικά του Σουφλίου, για το ενδεχόμενο της εκκένωσης. Είχαν απομακρυνθεί τα ζώα και μελίσσια και υπήρχαν διαθέσιμα λεωφορεία για τη μεταφορά των κατοίκων» λέει ο κ. Καλακίκος.

Χρειάζεται αισιοδοξία και επανεκκίνηση με εξειδικευμένο για την περιοχή σχεδιασμό

«Χρειάζεται αισιοδοξία. Αυτό που έχει γίνει δεν αλλάζει. Η οικολογική καταστροφή, οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν, ό,τι και να γίνει θέλει πολλά χρόνια, δεν είναι άμεσα αναστρέψιμο», δηλώνει ο δήμαρχος Σουφλίου και προσθέτει: «Πάνω απ' όλα πρέπει να είναι μεγάλες οι τονώσεις και η ανύψωση του ηθικού και της ελπίδας. Να δημιουργηθεί ελπίδα, αλλά όχι με λόγια. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι πολύ πικραμένος και μ' αυτό που βλέπει επί πολλές ημέρες απογοητευμένος. Σκεφτείτε ότι από το Σουφλί μέχρι την Αλεξανδρούπολη όλα είναι μαύρα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει όποιος επισκεφθεί την περιοχή».

«Το μελισσοκομικό μας πάρκο καταστράφηκε και το δασικό χωριό που είχαμε κάηκε ολοσχερώς. Πώς θα ανορθωθούν όλα αυτά και πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξαναγίνουν; Έχει αυτή η περιοχή τις αντοχές ν' αντέξει αυτό το χρονικό διάστημα της ανάκαμψης, της επανεκκίνησης όταν ο κόσμος είναι γερασμένος, όταν όλοι προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή; Θέλει νέο αίμα… Πρέπει να τονωθεί οπωσδήποτε το ηθικό» επισημαίνει ο κ. Καλακίκος.

«Φέτος», τονίζει, «ισοπεδώθηκε ό,τι άφησε η περσινή φωτιά. Είναι κάτι τρομερό και φαίνεται ότι δεν μπορούν να τη σταματήσουν πουθενά. Μίλησα με τα υπουργικά κλιμάκια, τους είπα ότι χρειάζονται επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές για όσο διάστημα χρειαστεί, αν παραμείνουν φυσικά και δεν εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους, όπως τη μελισσοκομία, γιατί δεν θα υπάρχει ούτε ανθοφορία, ούτε βόσκηση. Πρότεινα να γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα Leader με μεγάλη επιδότηση της περιοχής, δημιουργήστε σχολές εδώ, στην περιοχή του Σουφλίου. Έρχονται οι άνθρωποι και μου λένε: "δήμαρχε να μου δώσουν χρήματα να τα κάνω τι; Πού να μείνω; Ή ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου. Ποιος παρατηρητής πτηνών θα έρθει αφού μιλάμε για καθολική καταστροφή; Δεν είναι μία συνηθισμένη φωτιά αυτή του Δάσους της Δαδιάς, έχει πληγεί το νότιο τμήμα του Έβρου και η φωτιά συνεχίζει να ισοπεδώνει τα πάντα».

Στο Σουφλί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα. «Οι λίγες επιχειρήσεις που υπήρχαν αντιμετώπιζαν ήδη θέματα, ένα εκ των οποίων η δυνατότητα εκσυγχρονισμού τους λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Οι άνθρωποι ήταν προβληματισμένοι για πολλά πράγματα και αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Να δούμε πώς μπορεί ν' αλλάξει αυτή η ψυχολογία τους. Χρειαζόμαστε πια ένα διαφορετικό πεδίο τουρισμού μετά και την καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο που επηρεάζει και τα πτηνά. Είπα και στους υπουργούς που μας επισκέφθηκαν ότι χρειάζεται εξειδικευμένος σχεδιασμός για την περιοχή».

Ο κ. Καλακίκος έθεσε, όπως λέει, στα υπουργικά κλιμάκια και το θέμα της αλλαγής των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης, προτείνας να πάει στη Δασική υπηρεσία. «Οι δασικοί ξέρουν κάθε σπιθαμή της περιοχής και πάνω απ' όλα έχουν αλληλεπίδραση με τους δασικούς συνεταιρισμούς και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι επιστήμονες που ασχολούνται, που γνωρίζουν τα δάση. Οι πυροσβέστες είναι για τις πυρκαγιές στις αστικές περιοχές» υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, στην περιοχή επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ