Έβρος: Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για την πυρκαγιά στην Δαδιά - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

 
Έβρος: Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για την πυρκαγιά στην Δαδιά - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 22/07/22 - 22:19

Eνεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service - Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και οι Ένοπλες Δυνάμεις να συμβάλουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με το evros-news.gr έξι λαθρομετανάστες που ερχόταν από την περιοχή της μεγάλης φωτιάς η οποία καίει από χθες στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης, συνέλαβαν πριν λίγη ώρα στο χωριό της Λευκίμης.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, στον Έβρο, στο μέτωπο της Δαδιάς. Τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε δύσβατες περιοχές, ώστε να μην πλησιάσουν οι φλόγες της μοναδικής ομορφιάς Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Η πυρκαγιά καίει το πυκνό πευκοδάσος στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού και απειλεί την πυρήνα του, εκεί που έχουν βρει καταφύγιο σπάνια αρπακτικά πουλιά της Ευρώπης.

 Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου

Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Παράλληλα με νέα αύξηση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει από χθες το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Συνεχόμενες ρίψεις νερού πραγματοποιούν δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ