Εγκρίθηκε από Επιτροπή της Γερουσίας νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας - Τι προβλέπει

 
Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», αποτελεί τη συνέχεια του «East Med Act» και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «αναβάθμιση» της «αμυντικής» συνεργασίας, αλλά και για τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να προχωρήσει η αλληλοσύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.  Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων

Ενημερώθηκε: 23/06/21 - 10:06

Με καθολική υποστήριξη εγκρίθηκε το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Πλέον το νομοσχέδιο περνάει στο επόμενο στάδιο που αφορά την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σημείωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης, ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και ενισχύει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

«Καθώς αυτό το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επιτροπής που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στην Γερουσία για να υποστηρίξουν έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», αποτελεί τη συνέχεια του «East Med Act» και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «αναβάθμιση» της «αμυντικής» συνεργασίας, αλλά και για τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να προχωρήσει η αλληλοσύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των επιθετικών αεροσκαφών «F-35» στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.