Εισαγγελική παρέμβαση για τη ΜΚΟ HumanRights 360 - Τι διερευνά ο εισαγγελέας

 
EBROS

Ενημερώθηκε: 24/11/22 - 18:22

Εισαγγελική παρέμβαση για τις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και την οικονομική διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Έρευνα HumanRights 360 προκάλεσε η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν στοιχεία κακοδιαχείρισης. 

Η εισαγγελική έρευνα για τη διακρίβωση σοβαρών ποινικών αδικημάτων ανατέθηκε στην Εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο.

Η έρευνα κατευθύνεται σε διαπίστωση αδικημάτων, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσηςξέπλυμα μαύρου χρήματοςαπιστίες και λοιπά.

Η υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ η οποία επιχορηγείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο απασχόλησε την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με εντολή του επικεφαλής της επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη μετά από πληροφορίες για την οικονομική διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ. Η Αρχή ,που προχώρησε ήδη σε "πάγωμαλογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων της ΜΚΟ και, στο πόρισμα που συνέταξε, καταγράφονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στελέχη της οργάνωσης έχουν ιδιοποιηθεί μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο πόρισμα της η Αρχή περιγράφει οικονομικές δράσεις που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων (ΜΚΟ) που εμφανίζονται ως θυγατρικές της μητρικής οργάνωσης με τελικούς αποδέκτες των χρημάτων ,κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η οργάνωση λειτουργεί ως διαχειριστικός φορέας κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και ειδικότερα τη Νορβηγία για συγκεκριμένα προγράμματα  ( EEA Grants με κονδύλια από Νορβηγία , Ισλανδία και Λιχτενστάιν  ). Το πιο πρόσφατο ήταν αυτό που ανέλαβε η HumanRights360 από κοινού με άλλη ΜΚΟ, και αφορούσε δράσεις για θέματα ασύλου ευάλωτων προσφύγων το οποίο έληξε το 2021 και χρηματοδοτήθηκε με ποσό περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εν λόγω οργάνωση ήταν εκείνη που είχε «σηκώσει» το περασμένο καλοκαίρι την υπόθεση με τον θάνατο της μικρής Μαρίας επί ελληνικού εδάφους, όπως είχε ισχυριστεί, κατασυκοφαντώντας τη χώρα μας διεθνώς για την αντιμετώπιση των προσφύγων. Μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι ούτε πεντάχρονο κοριτσάκι απεβίωσε, ούτε επί ελληνικού εδάφους με αποτέλεσμα, τότε, η ΜΚΟ να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και τα ευρήματα περί κακοδιαχείρισης η οργάνωση με ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν " είναι ανακριβή και εσφαλμένα" και τονίζει ότι κάθε χρόνο ελέγχουν τα οικονομικά της πεπραγμένα ορκωτοί λογιστές.

"Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η  Ετήσια Αναφορά Δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο", τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΜΚΟ.
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ