Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ

 
 Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ

Ενημερώθηκε: 04/02/20 - 12:47

Μία ημέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη, εκρηκτική είναι η κατάσταση στο λιμάνι, στην πλατεία, μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης, όπου διαδηλώνουν περίπου 300 Αφγανοί με πανό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα ομάδες Αφγανών από το ΚΥΤ της Μόριας συνεχίζουν να προσέρχονται στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί πριν δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο μεταξύ σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στη Μόρια παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη.

Στη συζήτηση τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφάλειας της Μόριας και των κατοίκων ενώ ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και του ζήτησε την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού και παράλληλα να γίνονται πεζές περιπολίες μέσα στον οικισμό. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έφτασαν στο νησί δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ την Κυριακή είχαν φτάσει δύο ακόμη.

Χθες διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, σε δύο φάσεις, με την αστυνομία να προχωρά σε 40 προσαγωγές, ενώ φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.

Για επιβεβαίωση της αναγκαιότητας εφαρμογής των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε σχέση με τα επεισόδια: «Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης μίλησε, επίσης, για πιθανή υποκίνηση των αντιδράσεων. «Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Για την έκρυθμη κατάσταση στο νησί της Λέσβου μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια στον καταυλισμό της Μόριας, μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Όπως περιέγραψε ο κ. Μουτζούρης μετά από πολλές διαβουλεύσεις έληξαν οι οδομαχίες, οι φωτιές και τα επεισόδια, κάτι που αποτέλεσε έναυσμα για τους κατοίκους της Μόριας να συγκεντρωθούν στο κοινοτικό κατάστημα, όπου μετά από πολύωρες συζητήσεις έγινε προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.

Βέβαια, το γεγονός είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ οξυμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτζούρης «διότι αν αρχίσουν και δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε, δεν ξέρουμε που μπορούμε να φτάσουμε, μετά τα επεισόδια υπήρχαν φωτιές διάσπαρτες σε όλη την πόλη, κλεισμένη η κεντρική λεωφόρος και η κεντρική οδός της Μυτιλήνης, οξυμένα τα πνεύματα κι έτσι ζήτησα από την κυβέρνηση και χτες το απόγευμα να κηρυχθούν τα τρία αυτά προσφυγόπληκτα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι μία χειροβομβίδα η οποία έχει απασφαλίσει και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή».

Ενδεικτική των ακραίων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η εικόνα που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με μια γυναίκα να προσπαθεί να πάρει το όπλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αντιλήφθηκε την κίνησή της και την απώθησε.