Ενιαίους κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ ζήτησε ο Δημ. Μάρης

Ενιαίους κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ ζήτησε ο Δημ. Μάρης
Ενημερώθηκε: 04/03/18 - 21:03

Την ανάγκη να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες στη λειτουργία των μέσων, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός από κοινή αφετηρία επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρης Μάρης σε συζήτηση για το μέλλον των ΜΜΕ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ συζήτησε μαζί με τον Dr Yasher Bishr, αντιπρόεδρο του διαδικτυακού Aljazeera, τον κ. Veit Dengler, CEO του ομίλου NZZ και τον Nik Newman, του Ινστιτούτου Reuters σχετικά με την επόμενη μέρα των ΜΜΕ.

Ο κ. Μάρης, τόνισε πως οι νέοι παίκτες που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο των μέσων, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που τους έδωσε το Αμερικάνικο σύστημα όπως η χαμηλή φορολογία, τα κίνητρα, το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, και η πρόσβαση σε ατελείωτα κεφάλαια, δημιούργησαν κολοσσούς που κατάπιαν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα σκουπίδια και οι ψεύτικες ειδήσεις, να αποκτήσουν την ίδια αξία με την πρωτογενή δημοσιογραφικά παραγόμενη εμπεριστατωμένη διασταυρωμένη είδηση. «Μόνο που η μια παράγεται δωρεάν ενώ η άλλη απαιτεί υψηλό κόστος» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ παρουσίασε τα στοιχεία στο digital spending για το 2017, το οποίο στις ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ ανήλθε στα 65 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση κατά 15%. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 20% ξεπερνώντας τα 100 εκ. ευρώ.

«Μια μέση ελληνική επιχείρηση στο διαδίκτυο έχει 50% κόστη που αφορούν φορολογικά, ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές. Ενώ ο βασικός της ανταγωνιστής, δηλαδή το Facebook και η Google έχουν μηδενικό κόστος. Συνεχώς γκρινιάζουμε ότι δεν πληρώνουν φόρους αλλά είναι μια πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επιχείρηση σε οποιοδήποτε χώρο δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική με τις διαφορές που υπάρχουν» σημείωσε ο Δημήτρης Μάρης προσθέτοντας παράλληλα πως στην Ελλάδα μειώθηκε ο φόρος της τηλεόρασης στα κανάλια εθνικής εμβέλειας από 20% στο 5%.

«Πρέπει οι κολοσσοί όπως το Facebook και η Google, να πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα όπως όλοι οι πολίτες. Αυτό δεν θα αλλάξει το παιχνίδι, αλλά θα δώσει ένα κοινό σημείο εκκίνησης. Το έσοδά τους προέρχονται από τον ίδιο κορβανά με των ανταγωνιστών τους. Από την ίδια πίτα. Άρα η ενιαία φορολόγηση όλων θα δώσει τη δυνατότητα για ανταγωνισμό με κοινό σημείο εκκίνησης. Αν εγώ φορολογούμαι με πάνω από 50% δεν μπορεί αυτό να είναι υγιής ανταγωνισμός» τόνισε ο Δημήτρης Μάρης.