«Ένοχοι οι 9» εισηγείται ο εισαγγελέας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

 
«Ένοχοι οι 9» εισηγείται ο εισαγγελέας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ενημερώθηκε: 20/02/24 - 15:06

Με τον εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη να εισηγείται να κριθούν ένοχοι εννέα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και να απαλλαγούν 12, έκλεισε η αυλαία της διήμερης αγόρευσης του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή σου στη δίκη για τη φριχτή τραγωδία στο Μάτι: «Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές και αν είναι μόνο ο Θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε»

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χαραλαμπο Χιώνη, Αντώνιου Παπλατζή και Κωνσταντίνο Αγγελοπουλο.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή 12 των Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη,Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη, Στέφανο Κολοκούρη, Χρήστο Συρογιάννη, Ιωάννη Καπακη, Ρενα Δούρου, Ηλία Ψινάκη και Δημητρης Στεργιου Καψάλης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφορικά με τις διερευνώμενες ευθύνες στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε την πλήρη απαλλαγή από τις κατηγορίες του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και του πρώην Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

«Να κηρυχτεί ένοχος ο Μπουρνούς για εσφαλμένη ενημέρωση»

Αντιθέτως, ζήτησε από το τριμελές πλημμελειοδικείο να κηρύξει ένοχο τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού σε ότι αφορά την «εσφαλμένη ενημέρωση» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, ο κ. Μπουρνούς με τη θεσμική του ιδιότητα «παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα. Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο αντιδήμαρχοι των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά για να κάψει κλαδιά.

Ο κ. Μανιάτης είπε συγκεκριμένα πως πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο έβαλε τη φωτιά « υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς.»

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ