Εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου - Έφτασε στο «8» το Γιαβούζ

Εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου - Έφτασε στο «8» το Γιαβούζ
Ενημερώθηκε: 19/01/20 - 15:31

Εντείνει τις προκλήσεις της η Τουρκία αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της. Αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά ότι είναι κράτος - πειρατής έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τ/Κ σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο.

Στην ανακοίνωσή του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαμί Ακσόι αναφέρεται ότι «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, στο πλαίσιο των των αδειοδοτήσεων που έδωσε η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) το έτος 2011 στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή έφτασε στο τεμάχιο G νοτίως του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση».

«Σε αυτό το `τεμάχιο` οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι επίσης συνιδιοκτήτες έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριους. Στην περίπτωση που εδώ βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου του 2019 οι ‘τουρκοκυπριακές αρχές’ για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών φυσικών αερίου και των εσόδων τους εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση».

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι «η ΕΕ έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». «Σε καμιά ανακοίνωσή της δεν αναφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματά τους. Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη». Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καταλήγει αναφέροντας: «Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και στον νότο μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και να ιδρυθεί ένας μηχανισμός στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τη νέα παράνομη γεώτρηση σημειώνοντας πως «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Την απερίφραστη καταδίκη του για την ανακοίνωση παράνομης γεώτρησης στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, διαμηνύει εκ νέου πως οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Επισημαίνει πως δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.