Έντονη και άμεση αντίδραση της Αθήνας στην πρωτοφανή συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

 
Έντονη και άμεση αντίδραση της Αθήνας στην πρωτοφανή συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ενημερώθηκε: 29/11/19 - 00:55

Την έντονη και άμεση αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η πρωτοφανής συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών για την εκμετάλευσή τους, η οποία αγνοεί την ύπαρξη της Κρήτης, της Ρόδου και άλλων νησιών!!!

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του ζητηθούν εξηγήσεις, για την προκλητική αυτή κίνηση της Άγκυρας.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κα Μογκερίνι.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε, νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο κ. Γεννηματάς ξεκαθαρισε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου «δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών», σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η ενέργεια «δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ