"Επαναστάτησαν" οι Καλαβρυτινοί για υποβάθμιση το λαβάρου της Αγίας Λαύρας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Ενημερώθηκε: 03/04/21 - 22:07

"Πόλεμο" κήρυξαν οι Καλαβρυτινοί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την Προεδρία της Δημοκρατίας  γιατί κατά την άποψη τους υποβαθμίστηκε η παρουσία του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος  Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μ’ επιστολή του στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κίνηση των διοργανωτών της παρέλασης να υποβαθμίσουν το Λάβαρο, σύμβολο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, «θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παραχάραξη της ιστορικής μνήμης και έλλειψη σεβασμού στην ιστορική πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογραμμίζει ότι «διακόσια χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, έστω και στη κλίμακα των συμβολισμών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κινήσεις που διαστρεβλώνουν, εμμέσως, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου». Και ζητά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κινηθούν διαδικασίες ώστε ο Δήμος Καλαβρύτων να έχει το συντομότερο μια τεκμηριωμένη εξήγηση εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ για το φετινό συμβάν.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος, σ’ επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Θεόδωρο Νασιώτη κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το Σώμα να τοποθετηθεί και ν’ αποφασίσει, τόσο για το γεγονός της φετινής παρέλασης, όσο και για τις εν γένει μεθοδεύσεις που αναθερμαίνονται (για πολλοστή φορά) από κάποιες πλευρές με σκοπό την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας της έναρξης της Επανάστασης του 1821.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι ανοικτή ώστε να δοθεί βήμα και σ’ εκπροσώπους ενώσεων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής και ενιαίας στάσης όλων των Καλαβρυτινών, μέσα απ’ τη συλλογική έκφραση του Δήμου Καλαβρύτων.         

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας η οποία έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού για απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα

"Είμαστε,  στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε τα αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης των χιλιάδων Καλαβρυτινών που ζουν στην Αθήνα, αισθήματα που ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία με αυτά των απανταχού της πατρίδας μας και του κόσμου συμπατριωτών μας, για την απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος, κατά την ανωτέρω κεντρική παρέλαση, που ήταν άλλωστε και η μοναδική που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας" αναφέρεται…

Η Ενωση στέκεται ιδιαίτερα και στο γεγονός οτι "τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσεται μία σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, στα πλαίσια της οποίας, κατά τη γνώμη μας, εντάσσεται και η τοποθέτηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση. Τέτοιες υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία. Επειδή, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με προεδρικά διατάγματα, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό υποσυνείδητο, η σημασία της Αγίας Λαύρας και η συμβολή της στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και οι θυσίες των Καλαβρυτινών στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, ούτε διαγράφονται, ούτε υποβαθμίζονται με την περιστασιακή κακομεταχείριση του Λαβάρου της Επανάστασης" τονίζεται στην επιστολή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ