Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Πολεμικό κλίμα παραμονές του Πολυτεχνείου

 
assoe

Ενημερώθηκε: 11/11/19 - 17:22

Συνέλευση στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ κάνουν φοιτητές -Νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα - Χημικά και πετροπόλεμος στην Πατησίων - Στον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου μπήκαν τα ΜΑΤ - Οι φοιτητές βγήκαν από την ΑΣΣΟΕ και έκαναν πορεία προς το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνέλευση για την απόφαση της στάσης που θα κρατήσουν - Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε κόσμος

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'»

Ένταση παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τα διαδοχικά επεισόδια που έχουν ως επίκεντρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν όταν κόπηκε το λουκέτο της ΑΣΟΕΕ. Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην συμβολή της Δεριγνύ με την Πατησίων και πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία απαντώντας έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τελικά περίπου 80 άτομα κατάφεραν να μπουν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου όπου περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν δύο άτομα και αρκετά δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Η αστυνομία δεν άφηνε τους τραυματίες να βγουν έξω ισχυρίζονται οι φοιτητές, ενώ οι εγκλωβισμένοι μέσα στο πανεπιστήμιο φοιτητές απεύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωσης αλληλεγγύης στην Πατησίων. Πλήθος αλληλέγγυων, εκπαιδευτικών και φοιτητών βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους τραυματισμούς και την αστυνομική καταστολή.

«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'» φώναζαν οι εγκλωβισμένοι φοιτητές μέσα από την ΑΣΟΕΕ.

Μετά από δύο ώρες περίπου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από το πανεπιστήμιο και οι 200 περίπου φοιτητές που ήταν μέσα πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική πορεία προς το Πολυτεχνείο, μαζί με άλλους φοιτητές και αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πατησίων.

Σε εξέλιξη η συνέλευση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο - Νέα πορεία το απόγευμα

Σε εξέλιξη η συνέλευση των φοιτητών που βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και συζητούν στο Πολυτεχνείου για να αποφασίσουν, όπως είπαν, τι στάση θα κρατήσουν. Ήδη έχει αποφασισθεί να γίνει νωρίς το απόγευμα νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητές, νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν το ΟΠΑ και να κάνουν εκεί συνέλευση, αντιδρώντας και στην απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Ίδρυμα έως την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να μην αποτελέσει το Πανεπιστήμιο ορμητήριο για έκνομες ενέργειες. Ο φόβος να συμβεί κάτι τέτοιο εντάθηκε μετά την έφοδο της αστυνομίας την Κυριακή στο υπόγειο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ.

Η ομάδα των φοιτητών κατάφερε να μπει στον περίβολο της ΑΣΣΟΕ. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, επιχείρησαν να τους απωθήσουν, έγιναν μάχες σώμα με σώμα και τελικά στον περίβολο βρέθηκαν τόσο οι φοιτητές -περίπου εκατό - όσο και διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον πέντε εκ αυτών τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ επί ώρα η Πατησίων παρέμενε κλειστή.

Εικόνες από το σημείο  - Τι συνέβη

#Athens

#ASOEE

#Greece

#ΑΣΟΕΕ

pic.twitter.com/fHiqfbN4dO

Clashes erupt now in University of Economics and Business ahead of November 17 Annivers. in . Riot Police used tear gas while found in university, full face masks and Molotov cocktail making materials used by rioters to attack.

November 11, 2019

Δείτε βίντεο από την έφοδο των ΜΑΤ

Περίπου 100 άτομα παρέμεναν στον περίβολο του ΟΠΑ περίπου έως τις 2.30 το μεσημέρι. Λίγο νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ακολούθως βγήκαν και οι φοιτητές που συγκρότησαν πορεία έως το Πολυτεχνείο.

Μπήκαν στο ιστορικό κτίριο και κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τι στάσουν θα κρατήσουν από εδώ και εμπρός. Οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, υπήρξαν τραυματίες και έγιναν προσαγωγές.

as
asulo

newsit.gr,

prorothema.gr

Πληροφορίες από