Επί δυόμισι ώρες άδειαζαν τις 5 θυρίδες στην τράπεζα της Νέας Σμύρνης οι «μακρυχέρηδες» διαρρήκτες

 
thirides

Ενημερώθηκε: 01/04/23 - 15:04

Εξιχνιάστηκε από το τμήμα Εγκλημάτων Δίωξης κατά Ιδιοκτησίας της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η υπόθεση διάρρηξης πέντε θυρίδων από θησαυροφυλάκιο τραπεζικού καταστήματος στη Νέα Σμύρνη, που είχε σημειωθεί στις 8 Ιουλίου 2022.

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις αλλοδαποί, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης και μετά έρευνα της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές, προέκυψε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας που ειδικεύεται στις κλοπές από τράπεζες.

Οι κατηγορούμενοι αρχικά εισήλθαν στην Ελλάδα αρκετές μέρες νωρίτερα, με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους.

Αφού επέλεξαν το κατάστημα-στόχο, το επισκέφτηκαν αρκετές φορές σε διάστημα τριών ημερών για να χαρτογραφήσουν το χώρο, καταγράφοντας και σε βίντεο την κατόπτευσή του για περαιτέρω προσεκτική παρατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Έχοντας διαμοιράσει τους ρόλους τους, εισήλθαν φορώντας χειρουργικές μάσκες διαδοχικά στο κατάστημα, προσποιούμενοι τους πελάτες. Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους. Βγήκαν διαδοχικά από το κατάστημα και ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, ό

που και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα.

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

Δυόμισι ώρες άδειαζαν τις 5 θυρίδες

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής, που κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση και να ξεσκεπάσει τους Κολομβιανούς «ποντικούς», αποκαλύπτεται πως οι τρεις «μακρυχέρηδες» απο τη Λατινική Αμερική, για δυόμισι ώρες, αλώνιζαν ανενόχλητοι στο θησαυροφυλάκιο και λες και ήταν αόρατοι, άδειαζαν κάτω απο τη μύτη των υπαλλήλων τις θυρίδες!

«Κατά το χρονικό διάστημα από τις 09:30 έως τις 12:00 της 8ης Ιουλίου 2022, οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με ιατρικές μάσκες λόγω Covid και προσποιούμενοι τους πελάτες, εισήλθαν διαδοχικά στο κατάστημα της τράπεζας στη Νέα Σμύρνη και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους του καταστήματος, διέρρηξαν πέντε θυρίδες στο χώρο την θησαυροφυλακίου, αφαιρώντας κοσμήματα και χρυσαφικά, συνολικής χρηματικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ».

Πριν φυσικά «χτυπήσουν» την τράπεζα, είχαν κάνει προετοιμασία ενώ οι ρόλοι τους ήταν μοιρασμένοι και διακριτοί. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία: «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την παραμονή τους στην χώρα μας, προμηθεύτηκαν νέες επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις, και νοικιάσανε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους. Πριν την τέλεση της κλοπής, είχαν προβεί περισσότερες φορές σε κατοπτεύση, λεπτομερή χαρτογράφηση και καταγραφή σε video του στόχου τους, καθώς είχαν επισκεφθεί το κατάστημα της τράπεζας περισσότερες φορές για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές ημέρες. Κατά την διάρρηξη και κλοπή, είχαν σαφώς διακριτούς ρόλους (διαρρήκτες – τσιλιαδόρος), ενώ είχαν σχηματίσει και την αναγκαία υποδομή ώστε να προσπεράσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας (είσοδος στο κατάστημα, κάμερες ασφαλείας, υπάλληλοι, πελάτες – μάρτυρες, καλυμμένα χαρακτηριστικά). Επιπλέον στοιχείο, ενδεικτικό της οργάνωσης τους είναι ότι εισήλθεν διαδοχικά στο κατάστημα, όπως ακριβώς και εξήλθαν».

Πέταξαν την ίδια μέρα για Ισπανία

Μετά το «ξάφρισμα» των θυρίδων, οι Κολομβιανοί πέρασαν στην τελική φάση του σχεδιου. Αυτή της εξαφάνισης. Όπως αναφέρεται: «Ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια και τελικά συναντήθηκαν σε σημείο μακριά από την τράπεζα, ενώ βρίσκονταν προφανώς σε τηλεφωνικη επικοινωνια μεταξύ τους. Προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους και να διαφύγουν τυχόν εντοπισμού τους, αποχώρησαν από την χώρα την ίδια κιόλας μέρα που τέλεσαν την κλοπή και μετέβησαν αεροπορικώς στην Ισπανία».

Οι αστυνομικοί του Διαρρηκτών, ψάχνοντας την υπόθεση εξακρίβωσαν ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει τις αρχές και άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αναφορικά με το modus που χτυπούν: «Από την αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, των καταθέσεων των μαρτύρων, την μεθοδολογία – modus operandi – που ακολούθησαν οι δράστες κατά την διάπραξη των διαρρήξεων στις θυρίδες, τους χώρους που στοχοποίησαν – καταστήματα ελληνικών τραπεζών –, τα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν, την άρση του απορρήτου και τις πληροφορίες που περιήλθαν καθώς και από την διεθνή αστυνομική συνεργασία, οι δράστες ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση με διεθνικό χαρακτήρα που επεδίωκε την διάπραξη κακουργημάτων και δή, διακεκριμένων κλοπών από καταστήματα τραπεζών της χώρας. Συγκεκριμένα τα μέλη της, εισέρχονται σε χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης και στη συνέχεια νοικιάζουν αυτοκίνητα και μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές για να εντοπίσουν τραπεζικά καταστήματα που διατηρούν θυρίδες προς ενοικίαση. Αφού κατοπτεύσουν τα τραπεζικά καταστήματα, εισέρχονται σε αυτά ως πελάτες και στη συνέχεια προχωρούν στην διάπραξη των διαρρήξεων. Εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη προσοχής των υπαλλήλων και τα κενά ασφαλείας των τραπεζών, καταφέρνουν να εισέλθουν στο χώρο των θυρίδων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να διαρρήξουν τις θυρίδες αφαιρώντας τα αντικείμενα που αυτές περιέχουν. Ακολούθως τα μέλη της ομάδας, μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ευρώπης, για να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Οι δράστες, διέπραξαν τις αξιόποινες και τις προπαρασκευαστικές πράξεις τους με διαφορετική σύνθεση, αλλά σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 46χρονου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της διάρρηξης. Η πράξη που διέπραξαν τα μέλη στην Ελλάδα δεν ήταν αποκομμένη από το συνολικό εγκληματικό σχεδιασμό τους, αντιθέτως ήταν πολύ καλά οργανωμένη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ