ΕΣΥ: Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι γιατροί στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης

 
ΕΣΥ: Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και οι γιατροί στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης

Ενημερώθηκε: 22/03/21 - 08:17

Με τις υπεράνθρωπες των υγειονομικών κρατιέται το ΕΣΥ και μπορεί μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να δίνει τη μάχη ενάντια στον ιό.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε το 902.gr από τη χτεσινοβραδινή εφημερία του Ευαγγελισμό είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο και της "ασφυξίας" που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Ασθενοφόρα κάνουν... ουρά, γεγονός που προδίδει πόσο δύσκολη είναι η μάχη που δίνει το νοσοκομείο και πόσο επιτακτική είναι η ενίσχυσή του, δεδομένων των προβλέψεων για ισχυρότατη πίεση τις επόμενες τρεις με τέσσερις βδομάδες.

Έλλειψη απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών και ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία που ξεπέρασαν τις 500 στα τέλη της εβδομάδας. Από την άλλη σωματική καταπόνηση από τις πολλές εφημερίες και τις συνεχείς βάρδιες να φέρνει ψυχική εξόντωση, και κυρίως χωρίς ορατή διέξοδο από αυτή την πρωτοφανή κρίση, βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές νοσοκομείων της Αττικής –και όχι μόνο–, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν συνθήκες της πιο σκληρής μάχης κατά της πανδημίας.

Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον "Ευαγγελισμό" - διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Το προσωπικό του ΕΣΥ βιώνει στο έπακρο τη μη κανονικότητα αυτής της κρίσης. Να καλούνται, δηλαδή, να εφημερεύουν σε κλινικές COVID γιατροί κάθε ειδικότητας, ουρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, αφού παθολόγοι και πνευμονολόγοι δεν επαρκούν.

Οι ειδικοί δεν αναμένουν την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος πριν από το τέλος Μαρτίου, προδιαγράφοντας έναν δραματικό Απρίλιο για το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του επόμενου μήνα μπορεί να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική - αριθμός που προκαλεί τρόμο, θέτοντας ταυτόχρονα σε «κόκκινο συναγερμό» τις υγειονομικές αρχές.

«Ακόμα και εάν σήμερα, με ένα μαγικό ραβδάκι σταματούσαμε κάθε νέα μετάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο, και πάλι το ΕΣΥ θα συνέχιζε να πιέζεται για τις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες» είπε την περασμένη Παρασκευή, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ταυτόχρονα η δραματική έκκληση του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς δε βρίσκει ανταπόκριση με τους γιατρούς να ρίχνουν την ευθύνη στο υπουργείο.

Το υπουργείο Υγείας έχει επανειλημμένα τονίσει το τελευταίο διάστημα πως το σύστημα Υγείας χρειάζεται επειγόντως επιπλέον γιατρούς, με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια να απευθύνει κάλεσμα για 200 ιδιώτες για την ενίσχυση του συστήματος. Ωστόσο, στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν μόλις 61 και το ενδεχόμενο επιστράτευσης φαντάζει ολο και πιο πιθανό.

Ο ΠΙΣ στο ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία αντιδρά, με την συνάντηση που έγινε από τους εκπροσώπους του, με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας και τον Β. Κικίλια, να καταλήγει σε αδιέξοδο. Ο ΠΙΣ μάλιστα ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς δεν δείχνει να υποχωρεί στο ζήτημα των επιτάξεων.

Γιατρός στον «Ευαγγελισμό»: «Εφιαλτική εφημερία, λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου»

«Εφιαλτική η εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία που ολοκληρώνεται, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.