Financial Times: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

 
Financial Times: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 06/03/21 - 13:02

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να καλύψουν ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η ΕΕ θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την FT.

Η νέα κίνηση των Βρυξελλών εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καλυφθούν οι ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων που καθυστερούν το άνοιγμα των αγορών επιτείνοντας την ύφεση της οικονομίας.

Οπως σήμειωνε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απώλειες πολλών δισ. ευρώ εξαιτίας της αργής και χαοτικής διαδικασίας διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της Ε.Ε. έχουν ως συνέπεια η οικονομία της Ενωσης να λειτουργεί περίπου στο 95% του επιπέδου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που μεταφράζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics, σε απώλειες παραγωγής που ενδέχεται να φθάσουν σε κόστος τα 12 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα.

Επιπλέον, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, η Ενωση είναι αρκετά πίσω σε εμβολιασμούς, τους οποίους πραγματοποιεί με πιο αργό ρυθμό. Μέχρι να καταφέρει να φθάσει τις υπόλοιπες χώρες, η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα ακόμη και εάν άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες επιστρέψουν σε μία κανονικότητα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι καθυστερήσεις ενός ή δύο μηνών θα ισοδυναμούσαν με ένα κόστος 50-100 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό καταδεικνύει και το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία αντιπαράθεση με τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Αυτή μάλιστα η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να θέσει η Ε.Ε. σε εφαρμογή μηχανισμό που θα ελέγχει τις εξαγωγές των εμβολίων για την COVID-19, κάνοντας έπειτα από λίγο πίσω, ύστερα και από τη σφοδρή αντίδραση της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Κάθε εβδομάδα που παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα επειδή ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί, σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος», επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο διευθυντής του think tank Βruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ. «Το κόστος αυτό είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των εμβολίων», πρόσθεσε ο ίδιος. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει μόλις 3 δόσεις ανά 100 άτομα, παραμένοντας αρκετά πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει χορηγήσει 15 και τις ΗΠΑ με 10, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.