Γ. Γεωργαντάς: Έως 20 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους εμβολιασμένους νέους

 
Γ. Γεωργαντάς: Έως 20 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους εμβολιασμένους νέους

Ενημερώθηκε: 09/07/21 - 11:00

Το αργότερο στις 20 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για την ψηφιακή «κάρτα ελευθερίας» των 150 ευρώ, την οποία δικαιούνται οι νέοι 18 έως 25 ετών που εμβολιάζονται, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι το «freedom pass» θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες αφότου γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, έπειτα από επιβεβαίωση του εμβολιασμού.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή προκειμένου να καταθέσουν την αίτησή τους με τους κωδικούς του taxisnet.

Εφόσον δεν διαθέτει κωδικούς taxisnet, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Επεσήμανε, δε, ότι δεν μπορεί να γίνει ανάληψη των χρημάτων αυτών, ούτε είναι δυνατό να μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό.

Όπως πρόσθεσε, θα υπάρχει εφαρμογή μέσω e-εμπορίου ή μέσω POS για συναλλαγή στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές.

Πώς θα πιστωθούν τα 150 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Freedom Pass είναι νέοι 18-25 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Κάθε νέος δικαιούται ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που θα εκδίδεται ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό από πιστωτικό ίδρυμα.

Κάθε δικαιούχος θα συνδέεται στην στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet και θα κάνει αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού σ’ αυτή.

Παράλληλα θα συμπληρώνει το ΑΜΚΑ, και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και κινητό τηλέφωνο).

Η διαδικασία αίτησης θα μπορεί να γίνεται και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Έως 31/12 οι δαπάνες

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις: θα διαβιβάζονται αποκλειστικά στην τράπεζα τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, το e-mail και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που είναι απαραίτητα για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Η κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31.12.2021, οπότε και θα απενεργοποιείται. Εφόσον υπάρχει υπόλοιπο, ο δικαιούχος της κάρτας δεν θα μπορεί να το αναζητήσει.

Οι νέοι που θα λάβουν την κάρτα θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών, ενώ δεν επιτρέπεται μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο πλην του δικαιούχου ή η ανάληψη του ποσού.