Γονείς καλούν το υπουργείο να μη στείλει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους

 
 Γονείς καλούν το υπουργείο να μη στείλει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους

Ενημερώθηκε: 14/09/16 - 12:38

Διχάζει η απόφαση του Συλλόγων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Ωραιοκάστρου (1ου και 5ου) να αντιδράσουν με κατάληψη σε περίπτωση που παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του σχολείου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Ούτως ή άλλους όμως είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα.

Παρότι η απόφαση δεν αιτιολογείται, οι γονείς εκφράζουν φόβους για τους κινδύνους υγείας που μπορεί να έχει ο συγχρωτισμός ντόπιων παιδιών και ανεμβολίαστων προσφυγόπουλων.

«Στα σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου το 50% των μαθητών δεν έχει κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης» ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Γ. Κυρίτσης. «Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για τα παιδιά των προσφύγων και από ό,τι ειπώθηκε και στο συμβούλιο οι χώροι διαμονής τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και πάρα πολλά κρούσματα φυματίωσης». «Δεν μπορώ να δεχθώ σαν πολίτης, σαν γονέας την απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είπε να δεχτούμε αυτά τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα όταν εγώ πήγα το δικό μου το παιδί στο σχολείο να μου ζητάει ο διευθυντής να του παραδώσω το βιβλιάριο των εμβολίων. Στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κράτος δημοκρατικό ότι ισχύει για το δικό μου το παιδί το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά των προσφύγων».

Το θέμα φέρεται να απασχολεί έντονα, όπως είναι φυσικό, την τοπική κοινότητα εδώ και ημέρες, προκαλώντας συζητήσεις και αντιδράσεις. Ηδη είχαν προηγηθεί συνεδρίασεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κλήθηκαν να τοποθετηθούν και δημότες.

Εντύπωση προκαλεί η στάση του δημάρχου, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος κατηγορείται από πολλούς ότι ξεσηκώνει τους κατοίκους. Ο ίδιος προβάλλοντας υγειονομικούς λόγους αντιπροτείνει την δημιουργία πρόχειρων δομών σε παλιές αποθήκες βιοτεχνίας της περιοχής.

Αίσθηση προκαλούν και οι δημόσιες παρεμβάσεις του, όπως αυτή προ ημερών:

Σε άλλο βίντεο από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου κλήθηκαν να τοποθετηθούν και πολίτες για το θέμα, ξεχωρίζει και η τοποθέτηση συνταξιούχου μαίας:

Ν. Φίλης: Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη οφείλεται η απόφαση

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει ακατανόητη την απόφαση του συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Σχολείου για καταλήψεις και την αποδίδει σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα» τονίζει

"Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής" πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.

Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου "να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους" καθώς, όπως τόνισε, "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά".

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Στο θέμα είχε τοποθετηθεί ήδη η ΔΟΕ από το καλοκαίρι – και πριν ακόμη η κυβέρνηση καταλήξει πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων – εκφράζοντας ρητά την αντίθεσή της στη γκετοποίηση των προσφυγόπουλων, δημιουργώντας σχολικές μονάδες εντός των στρατοπέδων και ζητούσε να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

«Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με την οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευση».

Φόβοι για επέκταση των αντιδράσεων

Με δεδομένη ότι στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις (μετά το πέρας της σχολικής διαδικασίας στις 2.30μ.μ) για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αναμένονται αντιδράσεις και από άλλες περιοχές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές Φιλοξενίας.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 60.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοθι στη χώρα μας, οι 22.000 είναι παιδιά. Από αυτά 8.000 είναι παιδιά οικογενειών που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου.

Το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει να προχωρήσει στην εκπαίδευση περίπου 18.000-20.000 παιδιών.

Ηδη στο υπουργείο Παιδείας έχουν φτάσει ουκ ολίγες επιστολές γονέων που καλούν το υπουργείο να μη στείλει τους ανήλικους πρόσφυγες στα σχολεία τους.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης των κατοίκων προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις όπως και συναντήσει με δημάρχους

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται συναντήσεις της ηγεσίας με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη αντίστοιχα, αλλά και με άλλους δημάρχους που θα εμπλακούν άμεσα στη «φιλοξενία» προσφυγόπουλων στην περιοχή τους για τη διδασκαλία τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, έχει επιτευχθεί η συναίνεση με αρκετούς δήμους.

Ενα ακόμη ζήτημα είναι να πειστούν και οι πρόσφυγες να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου

ΚΑΙΡΟΣ 13/9/2016: Συννεφιά με μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα (14/9) στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Πρόσληψη 3.000 Ράμπο με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής