Χωρίς ειδική άδεια το μοιραίο ελικόπτερο

 
Χωρίς ειδική άδεια το μοιραίο ελικόπτερο

Ενημερώθηκε: 31/01/20 - 11:13

Η εταιρεία τσάρτερ, στην οποία ανήκε το ελικόπτερο που συνετρίβη και παρέσυρε στον θάνατο τον Κόμπι Μπράϊαντ, την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και ακόμη επτά άτομα, δεν διέθετε πιστοποίηση για να «πετά» σε συνθήκες, όπου απαιτείται από τους πιλότους η αποκλειστική χρήση πιλοτικών οργάνων.

Η «Island Express Helicopters», ιδιοκτήτρια του ελικοπτέρου «Sikorsky S-76B», είχε πιστοποίηση λειτουργίας μόνο σύμφωνα με τους κανόνες οπτικής πτήσης, κάτι που σημαίνει ότι οι πιλότοι πρέπει να είναι σε θέση να βλέπουν έξω από το αεροσκάφος στο φως της ημέρας, όπως δήλωσε ο Κουρτ Ντιτζ στους «New York Times».

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την σχετική έκθεση, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο για πτήση με όργανα.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βρίσκεσαι στα σύννεφα, σε ένα σχέδιο πτήσης Ι.Ρ.R. Ή στην τύχη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντιτζ στην εφημερίδα, αναφερόμενος στους κανόνες πτήσης με όργανα...

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου, Αρα Ζομπαγιάν, είχε άδεια για πτήση με όργανα, αλλά εκτιμάται ότι διέθετε μικρή εμπειρία στο να κάνει κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τους περιορισμούς λειτουργίας της εταιρείας, επεσήμανε ο Ντιτζ μιλώντας στο «Forbes».

Το δικινητήριο ελικόπτερο, προσέκρουσε σε μια πλαγιά στην περιοχή Καλαμπάσας στην Καλιφόρνια, μέσα σε σύννεφα και ομίχλη που περιορίζουν αισθητά την ορατότητα.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δώσει στον Ζομπαγιάν «ειδικούς κανόνες οπτικής πτήσης», έτσι ώστε να «πετά» υπό τον βέλτιστο καιρό γύρω από το αεροδρόμιο «Burbank».

Ο πιλότος είχε αναφέρει ότι η ορατότητα ήταν επαρκής για οπτική πτήση, ανέφεραν οι «Times», προσθέτοντας ότι ο καιρός φαίνεται να επιδεινώθηκε στην εξέλιξη της πτήσης.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των New York Times η εταιρεία Island Express Helicopters ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων των αεροσκαφών της. Σύμφωνα με εργαζόμενο η αναστολή αποφασίστηκε «για λειτουργικούς λόγους» και η εταιρεία θα αποφασίσει μέρα με την ημέρα πόσο αυτή θα διαρκέσει.