Χωρίς φοιτητικές παρατάξεις οι εκλογές στα πανεπιστήμια

 
Χωρίς φοιτητικές παρατάξεις οι εκλογές στα πανεπιστήμια

Ενημερώθηκε: 26/01/21 - 11:18

Αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας μελετά το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, αλλάζει τα δεδομένα στις φοιτητικές εκλογές με στόχο να περιορίσει την σχύ των φοιτητικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες στον ρ/σ ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι σε νόμο-πλαίσιο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές. Ουσιαστικά, πρόκειται για προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης –ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εστιάσει σε αυτήν σε συνάντησή του με εκπροσώπους ΜΜΕ πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019–, με την οποία θα αμβλυνθεί ο ρόλος των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων στα ΑΕΙ. Και αυτό, διότι όλοι οι υποψήφιοι θα αναγράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο ανά έτος.

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «γίνεται μια συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη και ήδη το ζήτημα των τμημάτων είναι υπό εξέταση σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης». Σήμερα, τα τμήματα είναι περίπου 460 σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχουν αλληλοκαλύψεις μεταξύ τμημάτων. Η απάντηση της κ. Κεραμέως δόθηκε στην ερώτηση για τις συνέπειες της θεσμοθέτησης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ από φέτος, με αποτέλεσμα να μείνουν κενές θέσεις στα περιφερειακά τμήματα. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή παρακολούθησης ελέγχου του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών. Θα υποστηριχθούν έτσι οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της Ν.Δ., και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια».

Τέλος, η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), σχολιάζοντας τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση σώματος φύλαξης ΑΕΙ, ανέφερε ότι «δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και της πανεπιστημιακής κοινότητας για σύσταση ενός σώματος φύλαξης που θα υπάγεται στον πρύτανη.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ παραμένει στην απόφαση της Δ.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου 2020 για την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των πανεπιστημίων και αντιτίθεται στη διαρκή παρουσία αστυνομικής δύναμης μέσα στα ιδρύματα. Παράλληλα η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ συμφωνεί με ρυθμίσεις για πρόσβαση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις με τη χρήση ακαδημαϊκών ταυτοτήτων και για χρήση ηλεκτρονικών μέσων εποπτείας σε ευαίσθητους χώρους, που θα πρέπει να σέβεται τις διατάξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.