Η BioNtech είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιο

 
Η BioNtech είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιο

Ενημερώθηκε: 22/12/20 - 12:03

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNtech είναι σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ουγκούρ Σαχίν.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη», εξήγησε.

Αλλωστε, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna.

H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο νέος κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί και πριν και οι δύο εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλιά τους λειτουργούν και κατά των άλλων διαδοχικών μεταλλάξεων του ιού.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι για την σημασία αυτής της τελευταίας μετάλλαξης του κορονοϊού, που προβλήθηκε από το Λονδίνο ως εξήγηση της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα, εκτόξευση που συνέπεσε με την χαλάρωση της τήρησης μέτρων από τους Βρετανούς εν όψει των Χριστουγέννων.

Επηρεάζει η μετάλλαξη τη μετάδοση του ιού;

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σε κορύφωση στην Ευρώπη, ευλόγως η νέα μετάλλαξη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να κάνει τον SARS-CoV-2 πιο εύκολα μεταδιδόμενο μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με το ECDC προκαταρκτικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η VUI 202012/01 σημαίνει σημαντικά μεγαλύτερη μεταδοτικά από τις προηγούμενες κυκλοφορούσες μεταλλάξεις, με εκτιμώμενη αύξηση του αναπαραγωγικού αριθμού (R) κατά 0,4 ή και μεγαλύτερη με εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%. Προς το παρόν ωστόσο, δεν έχει συνδεθεί με σοβαρότερη νόσηση ή μεγαλύτερη θνητότητα.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (RND) αμφισβητεί τα περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας του κορωνοϊού εξαιτίας της νέας μετάλλαξης. «Αν αληθεύει ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική από τον προηγούμενο ιό, τότε αυτό σημαίνει μόνο ότι τα μέτρα προστασίας είναι κατά 70% πιο σημαντικά», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι, «ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού είναι να περιοριστούν οι επαφές και να τηρούνται οι κανόνες απόστασης και υγιεινής. Το γεγονός ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στη Νοτιοανατολική Αγγλία οφείλεται κυρίως στην αμέλεια των ανθρώπων εκεί. Οι μεταλλάξεις των ιών είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό και τις βλέπουμε επίσης ξανά και ξανά σε άλλους παθογόνους ιούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βίνσεντ Ενουφ, διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία δεν πιστεύει ότι υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της μετάλλαξης και της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. «Είναι αυτό αποτέλεσμα ενός υπερ-εξαπλωτή που μεταδίδει τον ιό ή της νέας μετάλλαξης; Όλα αυτά πρέπει ακόμη να επαληθευτούν», ανέφερε χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ενώ ο Δρ. Αμπ Όστερχάους, Ομότιμος Καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου «Έρασμος» της Ολλανδίας σημειώνει ότι στην εφημερίδα Algemeen Dagblad ότι «δεν φαίνεται να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα στις Κάτω Χώρες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αλλά και ο Μάσιμο Γκάλι, καθηγητής Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο πιστεύει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια παραλλαγή που δεν είναι πιο επικίνδυνη, αλλά που ίσως έχει μεγαλύτερη ικανότητα εξάπλωσης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός».

Και τέλος ο Δρ. Κρίστιαν Ντροστεν, καθηγής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου συντάσσεται με τους συναδέλφους του και δήλωσε χθες στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk): «Δεν ανησυχώ για την ώρα τόσο πολύ γι΄ αυτό. Ωστόσο, όπως και όλοι οι άλλοι, δεν έχω σαφή πληροφόρηση για την κατάσταση. Τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζουν κενά. Πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο ιός πράγματι μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 70% πιο μεταδοτική. Αναφέρθηκε απλώς ένας αριθμός. Ξαφνικά αιωρείται στο χώρο ένας αριθμός, κανείς δεν γνωρίζει τι εννοείται με τον αριθμό αυτό. Για να γνωρίζει κανείς εάν ένας ιός μεταδίδεται ευκολότερα θα πρέπει να εξετάσει ποιος μολύνει ποιον και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να τον μολύνει» είπε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Θα επηρεάσει και τα εμβόλια;

Κι ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα εμβόλια μοιάζουν ως η μόνη λύση για την επιστροφή στην κανονικότητα, η μετάλλαξη VUI 202012/01 ρίχνει βαριά σκιά στην ελπίδα για επαρκή ανοσοπροστασία των πολιτών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που χθες ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (και συντόμως αναμένεται να εξετάσει την αίτηση της Moderna για το δικό της εμβόλιο έναντι της νόσου COVID-19), δια της γενικής διευθύντριας του Έμερ Κουκ ξεκαθάρισε ότι, «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο (σ.σ. των Pfizer/BioNTech) δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους».

Ενώ και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι εξηγεί ότι «μόνο η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech έχει ήδη δοκιμάσει το εμβόλιό της σε 19 μεταλλάξεις κορωνοϊού και το εμβόλιο έδρασε σε καθεμία από αυτές τις παραλλαγές. Η μετάλλαξη επηρεάζει μόνο μέρος μιας πρωτεΐνης στην επιφάνεια του ιού, αλλά το εμβόλιο στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη», βάζοντας τέλος στις ανησυχίες των πολιτών.

Αλλά και ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι «οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί».

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για την COVID-19 εξήγησε ότι «ότι ο ιός του κορωνοϊού, είναι ένας ιός μεγάλος, έχει 3.000 βάσεις, επομένως είναι ένας ιός που οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν, δεν είναι κάτι το ασύνηθες. Παρακολουθούνται όλες οι μεταλλάξεις. Δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες και από την Αγγλία και από άλλα κράτη που μελετούν, που έχει πάει ο ιός, να είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε καν και αν ισχύει αυτή η ιδιότητα που του αποδίδουν, περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Πάντα υπάρχει μία παρακολούθηση. Δεν υπάρχει όμως φόβος, ούτε σχέδιο για αλλαγή των προγραμματισμένων εμβολιασμών».

Και υπενθύμισε η κυρία Θεοδωρίδου ότι «ένα από τα πλεονεκτήματα των νέων εμβολίων, είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως στις γενετικές αυτές μεταλλάξεις».

Τέλος, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στην έδρα Brian Abel-Smith του London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την πανδημία για σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι «τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεΐνης ακίδας S, οπότε αν ένα μέρος της έχει αλλάξει, τα εμβόλια θα πρέπει να εξακολουθούν να λειτουργούν. Αυτό θα μας έφερνε σε μια θέση παρόμοια με τη γρίπη, όπου τα εμβόλια τροποποιούνται τακτικά και συνεχίζουν να μας προστατεύουν. Οι ειδικοί λένε πως τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και αναπτύσσονται είναι εύκολο τροποποιηθούν».