Η έκρηξη κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα από 3 Γενάρη - Τι αλλάζει σε εστίαση, εργασία και διασκέδαση

 
Η έκρηξη κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα από 3 Γενάρη - Τι αλλάζει σε εστίαση, εργασία και διασκέδαση

Ενημερώθηκε: 28/12/21 - 08:00

Και ενώ η επέλαση του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα «η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών», επιτρέποντας μια ελαφρά αισιοδοξία ως προς τις μελλοντικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

«Πλέον μπαίνουμε σε μια φάση επικράτησης της παραλλαγής “Ομικρον” και στην ελληνική επικράτεια», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ ημερήσιων διαγνώσεων για τη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4.038 στην Αττική και τα 1.048 στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα σε σύνολο μόλις 95.000 εργαστηριακών τεστ. Δηλώθηκαν 66 θάνατοι ασθενών, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 629 ασθενείς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας ΕΚΠΑ- Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι τα νέα κρούσματα μπορεί να υπερβούν σήμερα τις 12.000, ενώ επισήμανε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%». Ο ίδιος, ωστόσο, παρατήρησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε τροχιά αποσυμπίεσης, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο και χώρο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ιδίως για όσες ανάγκες προκύψουν μετά τις γιορτές.

Υπό αυτά τα δεδομένα με περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση αναφορικά με το ωράριο, τις αποστάσεις και τον αριθμό των πελατών ανά τραπέζι, που θυμίζουν προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, αύξηση της τηλεργασίας, πιο αυστηρή χρήση μάσκας, αλλά και συστάσεις στους νεότερους που θα διασκεδάσουν αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να βρεθούν με συγγενείς τους μεγαλύτερης ηλικίας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επέλαση της «Ομικρον».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η ισχύς των μέτρων δεν γίνεται νωρίτερα είναι επειδή αφενός προς το παρόν δεν φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων να συνοδεύεται και με αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, αφετέρου μία ενδεχόμενη λήψη μέτρων δύο τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά θα μετέφερε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στους χώρους των σπιτιών.

Οπως τόνισε, προς το παρόν τρία στα τέσσερα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, το 20% άτομα κάτω των 18 ετών και μόλις το 6% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, όπου σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 90%) είναι εμβολιασμένοι. Στο πλαίσιο αυτό έκανε έκκληση προς όλους και ειδικά στους νέους να τηρούν τα μέτρα προστασίας όταν βγουν να διασκεδάσουν και εάν έχουν την παραμικρή υπόνοια ότι έχουν εκτεθεί στον ιό να ελεγχθούν και να αποφύγουν τις επαφές με συγγενείς τους όταν αυτοί είναι άνω των 60 ετών και κυρίως εάν είναι ανεμβολίαστοι.