Η «έκρηξη» κρουσμάτων μεταθέτει την άρση του lockdown

 
Η «έκρηξης κρουσμάτων μεταθέτει την άρση του lockdown

Ενημερώθηκε: 24/02/21 - 11:59

Παρά την πρόθεση κυβέρνησης και ειδικών να κρατηθούν τα κρούσματα χαμηλά επίπεδα ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται και να μπορέσει δειλά δειλά να ξεκινήσει το λιανεμπόριο, φαίνεται ως η κατάσταση ξεφεύγει. Πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας θέλουν τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν, ήδη από το πρωί της Τετάρτης, τις 1.200 γεγονός που προδιαγράφει έναν αριθμό κρουσμάτων αντίστοιχο με το χτεισνό ή και μεγαλύτερο ακόμη.

Ταυτόχρονα, το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας που στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είχαμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων.Από τα 1.047 νέα κρούσματα κορωνοϊού της Αττικής, τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά. Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά.

Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121).

Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Συνολικά χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν σε όλη τη χώρα 2.544, με τους 1.894 να είναι σε απλές κλίνες και τους 650 σε Μονάδες.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε στους 357, από 346 που ήταν τη Δευτέρα και 326 την Κυριακή. Μέσα σε δύο 24ωρα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 10%.

Τέλος, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2500.

Όλα αυτά δείχνουν παράταση δύο εβδομάδων για το «lockdown» στην Αττική προκειμένου να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας και να «ανασάνουν» τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι θα δουν την πορεία της πανδημίας αυτή την εβδομάδα και θα εισηγηθούν παράταση του lockdown για μία εβδομάδα, ελέγχοντας την κατάσταση και την ερχόμενη εβδομάδα αποφασίζοντας εάν χρειάζεται και δεύτερη προκειμένου να πέσουν τα κρούσματα και να υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία. Πάντως στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παράτασης απευθείας δύο εβδομάδων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Από πλευράς του, υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Επιστημόνων, όπως κάθε εβδομάδα, θα ανακοινώσει την τελική της εισήγηση την Παρασκευή.