Η Γερμανία διαπραγματεύεται την αγορά του εμβολίου Sputnik-V

Η Γερμανία διαπραγματεύεται την αγορά του εμβολίου Sputnik-V
Ενημερώθηκε: 08/04/21 - 11:38

Γερμανική τακτική επίδειξης ισχύος. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε χτες στους συναδέλφους του υπουργούς Υγείας  ότι το Βερολίνο ξεκινά διαπραγματεύσεις για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Επιβεβαιώνοντας μια έκθεση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Σπαν έκανε την ανακοίνωση σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. λίγο αφότου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ρώσους παραγωγούς για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων.

Σύμφωνα με δύο από τους διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρις Φερν πίεσε για μια κοινή προσέγγιση της Ε.Ε. και ζήτησε από την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων Sputnik V jabs, ώστε ολόκληρη η Ε.Ε. να μπορέσει να λανσάρει το εμβόλιο εάν και μόλις λάβει την έγκριση της Ένωσης. (Πηγή: Politico)

Προσύμφωνο της Βαυαρίας για αγορά και παραγωγή του Sputnik V, αν εγκριθεί από την Ε.Ε.

Προσύμφωνο παραγγελίας του ρωσικού εμβολίου Sputnik V  υπέγραψε η κυβέρνηση της Βαυαρίας, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ, προκειμένου, εφόσον το εμβόλιο λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, να γίνει άμεσα η παράδοσή του.

«Εάν το Sputnik V εγκριθεί στην Ευρώπη, τότε η Βαυαρία θα λάβει επιπλέον εμβόλια από αυτή την εταιρεία - νομίζω είναι 2,5 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία θα παραληφθούν πιθανότατα τον Ιούλιο, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα εμβολιασμού μας», δήλωσε ο κ. Ζέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Βαυαρικά παιχνίδια δύναμης»

Για «βαυαρικά παιχνίδια δύναμης» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς, τονίζοντας ότι «σε μια κρίση απαιτείται αλληλεγγύη και όχι άκρατος εγωισμός για την προσωπική καριέρα κάποιου». Χαρακτήρισε μάλιστα εγωκεντρικό τον βαυαρό Πρωθυπουργό σε ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις «Εγώ-Ζέντερ» και πρόσθεσε ότι η πολιτική του είναι «πρώτα η Βαυαρία», κατά το «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε εργοστάσιο της R-Pharm

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ζέντερ, αν το Sputnik V λάβει την έγκριση του ΕΜΑ, θα παράγεται σε εργοστάσιο της εταιρείας «R-Pharm» στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας. «Προϋπόθεση είναι η έγκριση. Αλλά είναι καλό το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η επιλογή και έχει διασφαλιστεί. Η μη αποδοχή αυτής της επιλογής θα αποτελούσε σχεδόν αμέλεια», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ.

Ο κ. Ζέντερ είχε ουσιαστικά προαναγγείλει αυτή του την απόφαση σε πρόσφατη συνέντευξή του, ενώ είχε προτρέψει και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Ζέντερ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησή του ακυρώνει όλα τα σχέδια για ενδεχόμενη χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας το προσεχές διάστημα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει υπερβεί το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων.