Η πιο κρίσιμες στιγμές στη μάχη με τον ιο - Εξαντλούνται τα όρια των νοσοκομείων της Αττικής

 
Η πιο κρίσιμες στιγμές στη μάχη με τον ιο - Εξαντλούνται τα όρια των νοσοκομείων της Αττικής

Ενημερώθηκε: 08/03/21 - 07:58

Με αμείωτη ένταση η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα ασκώντας τεράστια πίεση στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα.

Παραμένει ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, συνεχίζεται η αύξηση των διασωληνωμένων, αλλά και η κυριαρχία μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί είναι ο δείκτης θετικότητας που παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού (το 4). Την Κυριακή σε 24.498 τεστ που έγιναν, ο δείκτης θετικότητας βρέθηκε στο 4,66.

Μέσα στις επτά πρώτες ημέρες του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορωνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466 και τα θύματα στα 254.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων).

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης επισημαίνουν οι επιστήμονες μεταθέτοντας όλο και πιο πίσω το άνοιγμα της αγοράς και την σταδιακή άρση μέτρων του lockdown.

Ο στόχος της 16ης Μαρτίου έχει χαθεί, πιθανόν να έχουμε μια νέα παράταση του lockdown και οι αρμόδιοι κοιτούν πλέον προς μία νέα ημερομηνία, δηλαδή στις 22 Μαρτίου. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το ιικό φορτίο θα είναι μειωμένο και οι εμβολιασμοί θα προχωρούν, όπως τονίζουν συνεχώς τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση.

Εκρηκτική κατάσταση τα νοσοκομεία

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής καθώς καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι σε αρκετά νοσοκομεία αναμένεται να αναπτυχθούν ραντζα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν έως αργά το βράδυ της Κυριακής, η πληρότητα των ΜΕΘ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής είχε ως εξής:

Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.

Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες – Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες

Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες

Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες

Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες

Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες

Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

Η υπόλοιπη "κόκκινη" χώρα

Χρωματισμένες με «βαθύ κόκκινο» και σε αυστηρό lcokdown πλην της Αττικής είναι οι εξής 18 Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας (εκτός από την Σκύρο) και Φωκίδας. Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσονται οι δήμοι Καλυμνίων και Ανωγείων.

Αυξημένο φορτίο κουβαλούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω επιτήρησή τους, οι δήμοι Εορδαίας και Κοζάνης, οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας -ιδίως ο δήμος Αλεξάνδρειας-,Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

 Εκτιμήσεις για αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Ταυτόχρονα από ειδικούς εκφράζονται δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον τον καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.

Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι οι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.

«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα Yγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».