Η τουρκική αντιπολίτευση ανοίγει τα χαρτιά της - Δεν έχει όμως ακόμη υποψήφιο

 
antipoliteusi tutkey

Ενημερώθηκε: 31/01/23 - 12:55

Σε κοινή εκδήλωση στην Άγκυρα τα έξι κόμματα παρουσίασαν το πρόγραμμά τους σε 240 σελίδες. Ωστόσο δεν κατονόμασαν ακόμα τον κοινό υποψήφιό τους, ο οποίος θα είναι και ο αντίπαλος του Ερντογάν.

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για επιστροφή σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία σε περίπτωση που η συμμαχία τους κερδίσει τις εκλογές. Οι εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως Πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως Πρόεδρος από το 2014, εισήγαγε ένα προεδρικό σύστημα το 2018, με το οποίο κατήργησε το αξίωμα του Πρωθυπουργού και έδωσε περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν για τα δεινά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ύφεσης αλλά και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Επιστροφή σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα

Όπως δήλωσε ο Φαΐκ Οτζράκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου δηλαδή κόμματος της αντιπολίτευσης: «Η ανεξέλεγκτη δύναμη δεν είναι δύναμη, είναι καταστροφή. Το έθνος μας το έχει δει αυτό ζώντας κάτω από αυτό το αυθαίρετο σύστημα διοίκησης που ονομάζεται Σύστημα Προεδρικής Διακυβέρνησης. Γι' αυτό η 'Εθνική Συμμαχία', αντί για αυτό το φρικτό σύστημα, κάνει λόγο για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, δίκαιο κοινοβουλευτικό σύστημα που θεσπίζει τη διάκριση των εξουσιών».

Το προεδρικό σύστημα εγκρίθηκε οριακά σε δημοψήφισμα του 2017 και τέθηκε σε ισχύ μετά τις εκλογές του 2018. Τα έξι κόμματα σχημάτισαν πέρυσι την «Εθνική Συμμαχία» με στόχο να νικήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και να σχεδιάσουν την επιστροφή σε ένα πιο δημοκρατικό σύστημα. Η αποτυχία όμως των έξι κομμάτων να ορίσουν κοινό υποψήφιο μέχρι σήμερα, οδήγησε σε απογοήτευση των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Τα ποσοστά δημοφιλίας του Τούρκου Προέδρου έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής αστάθειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, ωστόσο έχει επιδοθεί σε μια ξέφρενη αύξηση των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους κατώτατους μισθούς και των συνταξιοδοτικών παροχών για να κερδίσει ξανά ψήφους.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ