Ικανοποιημένος, δικαιωμένος και χαρούμενος δήλωσε στο Open ο Νίκος Ρωμανός (video)

Ικανοποιημένος, δικαιωμένος και χαρούμενος δήλωσε στο Open ο Νίκος Ρωμανός (video)
Ενημερώθηκε: 20/05/19 - 21:54

Ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ικανοποιημένος, δικαιωμένος και χαρούμενος  για τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που ανοίγει τον δρόμο για την αποφυλάκισή του.

Σε δήλωση του στο OPEN, ο Νίκος Ρωμανός, στενός φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αναφέρει: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί δημιουργείται ένα ακόμη νομικό προηγούμενο για ανάλογες υποθέσεις. Αισθάνομαι δικαιωμένος». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στο φυλακές, του μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 στα 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.

Δείτε βίντεο από το δελτίο του Open:

 

 

Άρειος Πάγος: Απόφαση «σταθμός» για τον Νίκο Ρωμανό - Αποφυλακίζεται λόγω καλής συμπεριφοράς

 

Θέμα ημερών η αποφυλάκιση του γνωστού αντιεξουσιαστή Νίκου Ρωμανού, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές, κάτι που συνεπάγεται την μείωση της ποινής του σε 14 από 18 χρόνια.

1

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ρωμανός  είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για «κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών» το 2012. Έτσι, βάσει του γεγονότος ότι έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, ο φίλος του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, θα αποφυλακιστεί τις προσεχείς ημέρες.

Το χρονικό της δράσης και τη σύλληψης του Νίκου Ρωμανού

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με ακόμη 3 άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τότε οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά τη συμπλοκή τους με την αστυνομία.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Ν.Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Τότε με την απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο και οι σπουδές 

 

Αμέσως προσέφυγε στον Άρειο Πάγο δια του συνηγόρου του Θ. Μαντά ο οποίος ανέφερε πως ο κατηγορούμενος , «κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μετά από πολύ προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας και είχε υπάρξει τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία. Ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο, το οποίο σήμερα το πρωί ευθυγραμμίστηκε πλήρως.

Ο κ. Μαντάς εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.

Και η απόφαση αυτή εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές.