Ισραήλ - Χαμάς: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για άνδρες ομήρους και στρατιώτες

 
apeleutherosi omiron

Ενημερώθηκε: 30/11/23 - 09:50

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως παρέλαβε νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων παλαιστινίων φυλακισμένων, δυνάμει της συμφωνίας ανακωχής με τη Χαμάς, που παρατάθηκε για μια ακόμη ημέρα.

Η ισχύς της ανακωχής, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή (24η Νοεμβρίου) τυπικά έληγε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όμως παρατάθηκε in extremis από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

«Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε πριν από λίγο κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Χθες συνεχίστηκε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς και το Ισραήλ. Επί ισραηλινού εδάφους βρίσκονται ήδη 16 όμηροι – εκ των οποίων 12 Ισραηλινοί και τέσσερις Ταϊλανδοί, ενώ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν ως αντάλλαγμα. Είχαν προηγηθεί επεισόδια έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν οι Παλαιστίνιοι και έφοδος του ισραηλινού στρατού.

Η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί ώστε η εκεχειρία να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο μετά από σχεδόν οκτώ εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίας εκστρατείας στη Γάζα που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, έχουν ξεριζώσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων και έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση.

Οι συνομιλίες φαίνεται να γίνονται όλο και πιο δύσκολες καθώς οι περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς έχουν ήδη απελευθερωθεί. Οι μαχητές αναμένεται να προβάλουν μεγαλύτερα αιτήματα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτών. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα διατηρήσει την εκεχειρία μέχρι η Χαμάς να σταματήσει να απελευθερώνει αιχμαλώτους, οπότε και θα συνεχίσει την επίθεσή του με στόχο την εξάλειψη της ομάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ