Καιρός: Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι

Καιρός: Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι
Ενημερώθηκε: 10/09/20 - 12:36

Καιρός: Η ταχύτητα του ανέμου, αυξάνει σε στενότερες περιοχές μεταξύ κοντινών νησιών ή ορεινών όγκων, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του «καναλισμού».

Τέτοια σημεία, για παράδειγμα, στο Αιγαίο είναι μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου, μεταξύ Πάρου και Νάξου καθώς και μεταξύ Α. Κρήτης και Κάσου.

Έτσι, λοιπόν, χτες το πρωί ο μετεωρολογικός σταθμός της Καρύστου έφτασε να καταγράψει ανέμους με ριπές που ξεπέρασαν τα 148χλμ/ώρα…! Από τη μια οι υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και από την άλλη οι χαμηλές στην Α. Μεσόγειο, είναι η αιτία για το θυελλώδες μελτέμι στο Αιγαίο (συγκεκριμένα, λόγω της διαφοράς πίεσης, άρα και θερμοκρασίας κατά συνέπεια δημιουργείται η ροή του ανέμου), που έντασή του από χτες φτάνει και τα 7-8 μποφόρ και δυστυχώς δε βοηθά στη δύσκολη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Και σήμερα, ο κίνδυνος θα εξακολουθήσει να είναι πολύ υψηλός σε μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα σε Εύβοια, Α. Αττική, Ανατολική και Ν. Πελοπόννησο και στα νησιά του Α. Αιγαίου. Το κάπως θετικό είναι ότι, από σήμερα το απόγευμα και μέχρι την Κυριακή οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν λίγο…