Κακοκαιρία "Ιανός": Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους πολίτες

 
Κακοκαιρία "Ιανός": Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους πολίτες

Ενημερώθηκε: 16/09/20 - 21:14

Επίσημη ενημέρωση για την κακοκαιρία "Ιανός" πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνέστησε την προσοχή στους πολίτες, για την κακοκαιρία που έρχεται τις επόμενες ημέρες. "Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα", σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Από αύριο 17/9 ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι όπως είπε, θύελλες και μοιάζει με τους τροπικούς, αλλά είναι πιο ασθενής.

Δείτε τον στροβιλισμό του "ΙΑΝΟΥ" στην Κεντρική Μεσόγειο:

Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Από την Πέμπτη αργά το απόγευμα, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία.

Στη συνέχεια η κακοκαιρία "Ιανός", θα μεταφερθεί στις ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους Πολίτες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα δεχθούν πρώτες το "χτύπημα" να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

1. Όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς χειμάρρους ή ακτές αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο. Υπάρχει σύσταση, σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού, σε πιο ασφαλές μέρος, για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

2. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμύρων.

3. Μην διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε τέλος στους πολίτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες στα ΜΜΕ και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου αναμένεται η εκδήλωση έντονων βροχών, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συστήνεται:

1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ