Κακοκαιρία ILINA: Προειδοποίηση από το 112 σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας

 
kataigida

Ενημερώθηκε: 03/04/23 - 11:52

Μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας, έλαβαν πολίτες από περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει την Κεντρική Μακεδονία.

Το μήνυμα ανέφερε: «Επείγουσα προειδοποίηση. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις άνεμοι) από τις μεσημβρινές ώρες σήμερα στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά φέρνει η κακοκαιρία ILINA

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (2/4) για το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία ILINA που προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου έως και την Τρίτη 4 Απριλίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Σημαντική κακοκαιρία με το όνομα ILINA θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr,

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής, οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Ειδικά για σήμερα Δευτέρα 03/04, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα έξι μποφόρ στο Ιόνιο και τα οκτώ μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως επτά μποφόρ. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ