Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Κάλυψε με χιόνια το 35% της χώρας (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Κάλυψε με χιόνια το 35% της χώρας (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 27/02/19 - 15:47

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Κάλυψε με χιόνια το 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα το το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με βάση τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Μάλιστα, λόγω της πυκνής νέφωσης που εμπόδιζε τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι πιθανό η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης να ήταν λίγο μεγαλύτερη.

1

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση της χιονοκάλυψης, που μέχρι τότε κινείτο λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο.

Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ενάμισι μέτρο στα ορεινά της Κρήτης, όπου πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2 μέτρα.

Την ίδια ημέρα πέρυσι το 2018 (κακοκαιρία «Λητώ») η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, η μέση έκταση της περιόδου 2004-2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

1

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου που προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.