Καμία τελική απόφαση δεν ελήφθη για τη Συρία, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

 
Εκρηκτική η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο - Καμία τελική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 13/04/18 - 10:16

Εκρηκτική συνεχίζει η ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη συνεχίζουν να συγκεντρώνουν πολεμικές δυνάμεις ενόψει του επικείμενου πλήγματος στη Συρία παρά τα ήξεις αφίξεις του Ντ. Τραμπ.

Χτες βράδυ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μη στρατιωτικής απάντησης στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων στην κωμόπολη Ντούμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις κράτησε ιδιαίτερα προσεκτική στάση, δηλώνοντας ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει την εκτίμηση των πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε σήμερα με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία και δεν "ελήφθη καμία τελική απόφαση", ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Λευκός Οίκος.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε για να συζητήσει τις επιλογές που έχει η Ουάσινγκτον για να απαντήσει στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

"Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους", αναφέρει η ανακοίνωση.

Τερέζα Μέι

Λίγο αργότερα, σε συνομιλία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διεθνής αντίδραση για να αποτραπεί η συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ την Πέμπτη.

Οι Τραμπ και Μέι συνομίλησαν μετά το πράσινο φως που έδωσαν κορυφαίοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Συρία. Ουάσινγκτον και Παρίσι κατηγορούν τη Δαμασκό για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κι έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα για να αποτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας «η χρήση χημικών όπλων να μην μείνει αναπάντητη» και ότι είναι «ανάγκη να αποτραπεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τη συνδιάλεξή τους.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά όσον αφορά τη διεθνή αντίδραση», προστέθηκε στο δελτίο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ. Την ίδια ώρα, βρετανικά πολεμικά σκάφη κατευθύνονταν προς την Ανατολική Μεσόγειο

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο προτού ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ χθεσινή δημοσκόπηση έφερε το ποσοστό όσων υποστηρίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ασαντ να περιορίζεται στο 25%.

Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών, τουλάχιστον χλωρίου, στην Ντούμα και για την ενοχή του καθεστώτος Ασαντ στην υπόθεση αυτή. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις αποφάσεις του εν ευθέτω χρόνω, προσθέτοντας ότι η όποια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να περιοριστεί στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ και να μην οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα πάρει μέρος στη διαγραφόμενη επιχείρηση.

Στο μεταξύ, σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά τις απειλές της Δύσης. Η Μόσχα δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ενώ έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, ωστόσο δεν θα ανεχτεί «δόλιες κατηγορίες», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Εξάλλου χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πολέμου».

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Νεμπένζια απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα».

Το θέμα της χθεσινής διάσκεψης ήταν «η επιθετική πολιτική κάποιων μελών του Συμβουλίου», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής.

«Οι απειλές αποτελούν παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι μια δυτική στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «πολύ επικίνδυνη διότι οι στρατιώτες μας είναι εκεί».

Μάλιστα εξήγησε ότι η Ρωσία ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη Συρία σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μέχρι στιγμής η συμμετοχή του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο χθες ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) να «αποφύγουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου» στη Συρία, καταγγέλλοντας «το τρέχον αδιέξοδο» και «την ανικανότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα στους Δυτικούς ηγέτες να παίζουν τον ρόλο των αστυνομικών του κόσμου, των ερευνητών, των εισαγγελέων, των δικαστών και των δήμιων», κατήγγειλε από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «προφανές» πως η Δαμασκός διαθέτει ακόμη χημικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία.

ΟΤαγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να θυσιάσει ούτε τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, ούτε τη «στρατηγική» σχέση της με τη Ρωσία, ούτε τη συνεργασία της με το Ιράν.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO) ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονές του βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Συρία και θα ξεκινήσουν αύριο Σάββατο να εργάζονται εκεί.

Η Σουηδία έθεσε χθες στο τραπέζι του Συμβολίου Ασφαλείας ένα προσχέδιο ψηφίσματος που αφορά την αποστολή στη Συρία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Το ίδιο διάστημα, φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα και το θερμόμετρο της έντασης στις ήδη τεταμένες (από χρόνια...) σχέσεις Ισραήλ - Ιράν.

Ο Αλί Σιραζί, που είναι εκπρόσωπος του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεί στις επίλεκτες δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στην Τεχεράνη εκτόξευσε απειλές κατά του Ισραήλ. «Εάν το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει την ύπουλη ύπαρξή του, θα πρέπει να αποφύγει ανόητα μέτρα. Εάν δώσουν δικαιολογίες στο Ιράν, τότε το Τελ Αβιβ και η Χάιφα θα καταστραφούν...Το Ιράν μπορεί να καταστρέψει το Ισραήλ».