Καμπανάκι στο σύστημα υγείας - Σαρώνει η Ιλαρά με 250 κρούσματα!

Καμπανάκι στο σύστημα υγείας - Σαρώνει η Ιλαρά με 250 κρούσματα!
Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 18:47

Καμπανάκι στο σύστημα υγείας κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ με τα στοιχεία του να δείχνουν πως σαρώνει η Ιλαρά με 250 κρούσματα στην Ελλάδα που δείχνουν να αυξάνονται συστηματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 250 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα και ειδικά στην Αττική.

Πρόκειται κυριώς για άτομα μικρής ηλικίας και ελληνικής υπηκοότητας από κοινότητες Ρομά αλλά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως βασικό όπλο της πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς ( MMR) και καλεί να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι ανοχύρωτοι απέναντι στη νόσο, τα εμβόλια είναι «εξαφανισμένα» από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα και στις επικοινωνίες τους με τις φαρμακαποθήκες έρχεται η απάντηση πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου» υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρώνει η ιλαρά στην Ελλάδα- Αγνοούνται τα εμβολία