Καρατόμησαν τους διοικητές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

 
Καρατόμησαν τους διοικητές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ενημερώθηκε: 09/03/18 - 17:07

Και ενώ οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Περασμένη Πέμπτη στις Καστανιές παραμένουν για ένατη μέρα κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, οι δυο ανώτατοι αξιωματικοί – υπεύθυνοι των δυνάμεων στην περιοχή, είναι αυτοί που “πληρώνουν το μάρμαρο”.

Πρόκειται για τους υποστράτηγο Δημήτριο Μπονώρα και τον Ταξίαρχο Ανδρέα Φλωράτο διοικητές στη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και στην 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», αντίστοιχα, στις οποίες υπηρετούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Καμμένος: Πρόκειται για ομηρία!

ο ΥΕΘΑ,  Πάνος Καμμένος

Την ίδια στιγμή, από το Βουκουρέστι, χαρακτήρισε την κράτηση των δύο στελεχών υπόθεση ομηρίας, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σύνηθες επεισόδιο!

Μάλιστα, ζήτησε δημοσίως την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Άμυνας για την αποφυλάκιση των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού.
«Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Καμμένου.

Προμελετημένες οι καρατομήσεις

Όπως γράφει το onalert.gr, ενώ τα γεγονότα στην Αδριανούπολη «έτρεχαν», αρκετοί ήταν εκείνοι που ανέξοδα προεξοφλούσαν ότι οι εν εξελίξει κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών θα συμπαρέσυραν και τους δύο ανώτατους αξιωματικούς, τον υποστράτηγο Δημήτριο Μπονώρα και τον Ταξίαρχο Ανδρέα Φλωράτο, που έως και χθες το απόγευμα ήταν επικεφαλής των δυο κρίσιμων σχηματισμών, οδηγώντας τους στην έξοδο από το στράτευμα. Αυτή η εκδοχή, ωστόσο, δεν απηχούσε σε καμία περίπτωση τις προθέσεις της στρατιωτικής ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν πρόκειται για τυχαία στελέχη, αλλά έμπειρους και αξιόμαχους στρατιωτικούς η απομάκρυνσή τους δεν σημαίνει και το τέλος της καριέρας τους στο Στράτευμα. Προφανώς κρίθηκαν πολύτιμοι και έτσι μετακινήθηκαν ο ένας σε νευραλγικό κλάδο του ΓΕΣ και ο δεύτερος στη διοίκηση σχολής του Στρατού.

Έτσι, ο υποστράτηγος Μπονώρας θα μετακινηθεί από την XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Διδυμοτείχου» στον Δ' Κλάδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. Από την άλλη, ο Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος θα αφήσει τη διοίκηση της 3ης Mηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι» και θα αναλάβει τα ηνία της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα.

Οι μετακινήσεις έγιναν στο πλαίσιο των «Κρίσεων των Ανώτατων Αξιωματικών» που πραγματοποιήθηκαν χθες κατά τις οποίες μετακινήθηκαν και άλλα εκατό στελεχή του Στρατού Ξηράς.

Όσον αφορά την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είναι ακόμη ασαφές το τι μέλλει γενέσθαι και πόσο θα διαρκέσει η κράτησή τους.

Τι έχει αλλάξει στον Έβρο μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές και τα όσα ακολούθησαν. έχουν δοθεί στις μονάδες της περιοχής αυστηρές εντολές. Ειδικότερα, μετά από απανωτές συσκέψεις αποφασίστηκε (και εφαρμόζεται ήδη) να υπερτριπλασιαστούν οι ομάδες των στρατιωτικών που κάνουν τις περιπολίες στην ελληνοτουρκική οριογραμμή στον Έβρο. Έτσι, από δύο άτομα που έβγαιναν ως τώρα, οι περιπολούντες αυξήθηκαν σε επτά.

Παράλληλα, ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί και για τον τρόπο κίνησης πάνω στην οριογραμμή, όπως και για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που επιχειρηθεί αιφνιδιασμός.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή για τους χειρισμούς

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κυριάρχησε και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολιτική φαρμάκου την τελευταία τριετία. Με έντονη τη διαφωνία της ΝΔ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τη σύλληψη στον Έβρο και την κράτηση από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν για να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στη χώρα μας, με τον κ. Τσίπρα να απαντά σε υψηλούς τόνους και μάλλον ενοχλημένος από την ανοιχτή παραίνεση του κ. Μητσοτάκη ότι θα καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο «σε συνεννόηση με την ηγεσία του Στρατού, όταν κρίνω εγώ ότι είναι σωστό και δεν θα κάνει χειρότερα τα πράγματα».

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση και πως οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν μία στέρεα λογική και εντάσσονται σε ένα σχέδιο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μείζον διπλωματικό που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο από την πλευρά του να τον εγκαλεί γι' αυτό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα επισήμανε με νόημα την προσφυγή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ, ενώ συνδύασε το όλο θέμα με το πώς έχει κινηθεί η κυβέρνηση και στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχει ζητήσει πίσω η Άγκυρα: «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι' αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.