Κοροναϊός: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό - Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι πριν το lockdown

 
Κοροναϊός: Εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό - Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι πριν το lockdown

Ενημερώθηκε: 23/09/20 - 10:18

Στα 346 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 2/3 αυτών - σταθερή αναλογία το τελευταίο διάστημα - να εντοπίζονται στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 210. Ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ενώ όπως αποκάλυψε σήμερα πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εκκενώνονται κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

Οπως χαρακτηριστικά προειδοποίησε σήμερα ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, «είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες». Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές.

Ζητούμενο όλων, όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι να ελεγχθεί η επιδημία χωρίς να εφαρμοστεί lockdown στην Αττική - ένας τέτοιος αποκλεισμός δραστηριοτήτων και μετακινήσεων για τον πληθυσμό της Αττικής χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως ύστατη λύση για την ανάσχεση της επιδημίας.

Βεβαια, εκτός από την Αττική άλλες 29 περιοχές της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κορωνοϊό, και παρότι μετρούν κάθε μέρα μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αποτυπώνουν την ευρεία διασπορά του επικίνδυνου ιού. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη όπου καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων -19 και 11 αντίστοιχα- 27 περιφερειακές ενότητες «κυνηγούν» τον κορωνοϊό.

Τα μέτρα πριν από το lockdown – Σε ποια θα έχει σημάνει ήδη συναγερμός

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και προηγούνται του lockdown δεν είναι ούτε πολλά, ούτε λίγα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχουν όλα τα μέτρα την ίδια βαρύτητα.

Κάποια θα μπορούσαν να ληφθούν προκειμένου να προστατέψουν πιο ευάλωτες ομάδες, κάποια ώστε να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού ο συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους και κάποια όταν η κατάσταση πλέον φτάσει στα όρια του ανεξέλεγκτου.

Ειδικότερα οι περιορισμοί μετακινήσεων για τους άνω των 65 ετών είναι ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και οι ειδικοί μιας και πλέον το βάρος έχει πέσει ξανά στους ηλικιωμένους.

Το μέτρο αυτό μάλιστα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται από τα πρώτα που θα εξετάσουν οι ειδικοί σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα δεν καλυτερέψει από τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα.

Στη φαρέτρα των ειδικών δεν παύει να βρίσκεται η καθολική χρήση μάσκας, ωστόσο ένα τέτοιο μέτρο που θα προκαλέσει τόσο μεγάλη πόλωση θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την έσχατη λύση ενός lockdown.

«Όλα τα μέτρα είναι κλιμακωτά. Το μέτρο που αφορά στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα επόμενο βήμα από την φάση που βρισκόμαστε τώρα. Τα οποία μέτρα, κλιμακωτά φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά», ανέφερε από την πλευρά του χτες ο κ. Χαρδαλιάς.

Και μπορεί το τοπικό lockdown σε μορφή δήμων να είναι ουτοπικό ως μέτρο, ωστόσο αυτό δεν βγάζει από το τραπέζι την έννοια του τοπικού lockdown ως περιφέρεια ή ακόμη και ως νομό.

Προκειμένου, λοιπόν, κάθε πολίτης να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο covid19.gov.gr.

Όπως εξήγησε χτες ο κ. Χαρδαλιάς, οι πολίτες θα βλέπουν ένα χάρτη της Ελλάδας με δυο βαθμίδες, ανά Δήμο και ανά Περιφερειακή Ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον «βαθμό επικινδυνότητας» ο οποίος ισχύει εκείνη την χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε Δήμος ή αντιστοίχως Περιφερειακή Ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους τέσσερις βαθμούς επικινδυνότητας, με πράσινο, με κίτρινο, με πορτοκαλί ή με κόκκινο.

Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα (ΤΚ) και αυτόματα να βλέπει τι ισχύει σε επίπεδο μέτρων για την περιοχή του. Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα, στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία. Τι ισχύει, δηλαδή, σε περίπτωση που κάποιος Δήμος είναι σε πράσινο, σε κίτρινο και ούτω καθ’ εξής και βέβαια και ανά δραστηριότητα. Τι ισχύει, δηλαδή, για τα σχολεία, για την εστίαση, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την άθληση. Η πλατφόρμα θα αναρτηθεί στην κυβερνητική ιστοσελίδα την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη φάση είναι το lockdown, προειδοποιεί ο Σύψας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας πως «τώρα είμαστε στην "πορτοκαλί" φάση της επιδημίας του κορωνοϊού, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown».

Ο κ. Σύψας επεσήμανε πως τα αποτελέσματα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, θα φανούν σε επτά με δέκα ημέρες, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων να ληφθούν νέα μέτρα ακόμα και αύριο.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι πλέον «είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία να κάνει και ο πολίτης αυτό που πρέπει» και πρόσθεσε ότι «τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα».

«Στην Αττική είμαστε σε μια δύσκολη φάση, όλα τα στοιχεία είναι άσχημα» πρόσθεσε. «Είναι προς συζήτηση αν είναι τεχνικά εφικτό να απομονωθεί ένας συγκεκριμένος δήμος» τόνισε. «Πρέπει όλοι μαζί να αποφύγουμε αυτό που έρχεται», συμπλήρωσε ο καθηγητής.