Κορονοϊός: «Δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα»

 
Κορονϊος: «Δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα»

Ενημερώθηκε: 24/11/20 - 11:58

Mε βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε πως «φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων» προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα· η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.

Σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές είχαμε ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Στ. Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου

Για το πρόγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Όπως τόνισε αυτή τη φορά, κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown έχουμε όλοι μας μια συμπεριφορά πιο χαλαρή κάτι που πηγαίνει «πιο πίσω» τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα».

Διευκρίνισε, επίσης, πως «φαίνεται ότι θα πάμε σταδιακά» στην άρση, «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς». Επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όπως είπε η υπουργός Παιδείας εξετάζεται αν μιλώντας για τα σχολεία εννοούμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο ίδιο κύμα ανοίγματος από την καραντίνα. Τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του βαθμού θετικότητας στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και την υπόλοιπη κοινότητα. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι πολύ μικρότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά», κάνοντας λόγο για έναν καθησυχαστικό παράγοντα για τις οικογένειες αλλά και όσους μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι' αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν προβλέπεται να αλλάξει κάτι με τα μηνύματα μετακίνησης διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις αλλά είναι άλλο πράγμα οι προσωπικές απόψεις κάποιων επιστημόνων και άλλο το συλλογικό όργανο, η αρμόδια Επιτροπή δηλαδή που εισηγείται στην κυβέρνηση τη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης πως είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουμε λιγότερα κρούσματα και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στα λιγότερα τεστ. Είπε «συγκρίνουμε μία μέρα της εβδομάδας με την αντίστοιχη της προηγούμενης εβδομάδας, με τον ίδιο αριθμό τεστ. Μάλιστα χθες είχαμε 810 λιγότερα κρούσματα παρά το γεγονός ότι είχαμε 2.300 περισσότερα τεστ». Πρόσθεσε ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι πράγματι σημαντικές μέρες.

Αναφορικά με το αν θα καταργηθούν τα sms με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι όταν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας «η κανονικότητα αυτή δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη γι' αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιου είδους περιορισμοί που εξετάζονται είναι και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή sms που αποτελεί ένα φρένο στη διάθεση όλων για μεγαλύτερη κινητικότητα». Εξίσου εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως το χρονικό όριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα.

«Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και κάθε απώλεια συγκλονίζει όχι μόνο τους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε αλλά όλους μας», τόνισε επίσης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τους λιγότερους νεκρούς στη χώρα μας σε σχέση με το Βέλγιο. Επίσης πως κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει ούτε να αντιπολιτεύεται για τους θανάτους από κορονοϊό.

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο που έγινε η συζήτηση συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και το αν υπήρξε καθυστέρηση για τις επιτάξεις, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η συζήτηση έχει γίνει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για ενίσχυση του ΕΣΥ, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επίταξη αν χρειαστεί και φυσικά η χρήση των δομών που έχει ο Ελληνικός Στρατός». Επεσήμανε πως «δεν είναι φυσικά θέμα της τελευταίας εβδομάδας αλλά κάποια στιγμή που χρειάζεσαι μια άμεση ανταπόκριση πρέπει να την έχεις. Διαφορετικά υπάρχει στο τραπέζι η λύση της επίταξης».

Χ. Γώγος: Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown στις 30 Νοεμβρίου

Δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως ήταν θεωρητικά προγραμματισμένο, υποστήριξε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα.

«Ο,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να γίνει με ασφάλεια όλη η διαδικασία» ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τη νόσο, ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Υπάρχει μια κάμψη – επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε παράλληλα εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, δήλωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υποστήριξε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ