Κορονοϊός: «Κρας-τεστ» για την επιστροφη στην κανονικότητα αυτό το Σαββατοκύριακο

Κορονοϊός: «Κρας-τεστ» για την επιστροφη στην κανονικότητα αυτό το Σαββατοκύριακο
Ενημερώθηκε: 09/05/20 - 10:21

Κρίσιμο θεωρείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς είναι τπο πρώτο ελεύθερο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και σε συνδιασμό με τον εξαιρετικά καλό καιρό θα είναι ένα πραγματικό «κρας-τεστ».

Οι αρχές όμως είναι σε συναγερμό και για το κύμα εκδηλώσεων, που θυμίζουν «κατάληψη», από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων, οι οποίοι, με πρόσχημα την αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, τόέψουν ρίξει στην... «επανασταστική γυμναστική», μετά από 40 και πλέον μέρες... «επαναστατικής απραξίας» λόγω της καραντίνας.

Τη νύχτα στη «μάχη της πλατείας» είχαμε συμπλοκές στην πλατεία Αγιόυ Γεωργίου στην Κυψέλη, απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και διαδήλωση με μηχανές στην πλατεία Αγιού Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή.

Εϊναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας των αρχών η δήλωση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, ό οποίος είπε ότι, αυτό το Σαββατοκύριακο,  φοβάται μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, που μπορεί να φθάσει και τα 1.000 άτομα!

Οι συγκεντρώσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες, καθώς οι ειδικοί τις θεωρούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Προβληματισμος για τις επιχειρήσεις καταστολής

Υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων κόσμου για διασκέδαση, επιδίωξη των αρχών είναι να αποφύγουν καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Αγία Παρασκευή, όπου η παρέμβαση της αστυνομίας κατά την πρώτη μέρα της μαζικής παρουσίας νέων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Ενδεικτικό είναι ότι την επόμενη μέρα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία, δεν πήγε τόσο για να διασκεδάσει, όσο για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική παρέμβαση.

Αστυνομικοί «διαπραγματευτές»

Βλέποντας ότι με την καταστολή δε λύνεται το πρόβλημα του συνωστισμού στις πλατείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές,  όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές επιστρατεύουν τους «ειρηνοποιούς» αστυνομικούς στις πλατείες.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, με εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και εστάλη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κι άλλες πλατείες, ζητά από τους αστυνομικούς να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό απέναντι στους νεαρούς και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη χρησιμοποίηση «διαπραγματευτών» αστυνομικών. Αστυνομικών δηλαδή που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους από τις πλατείες και άλλα σημεία όπου παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται.