Κορονοϊός: Μάχη μακράς διάρκειας με την ελπίδα να αντέξει το ΕΣΥ

 
Κορονοϊός: Μάχη μακράς διάρκειας με την ελπίδα να αντέξει το ΕΣΥ

Ενημερώθηκε: 24/03/21 - 12:23

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την πίεση να αυξάνεται καθώς περνάνε τα 24ωρα. Ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ασθενείς covid που πεθαίνουν πριν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ.

Τη δραματική κατάσταση επιβεβαιώνουν καθημερινά μάχιμοι γιατροί απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, τη στιγμή που οι λοιμωξιολόγοι μέλη της επιτροπής προειδοποιούν ότι η μάχη με την πανδημία είναι μακρά και δύσκολη. Ειδικά για το επόμενο δεκαήμερο προειδοποιούν για μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν «μάχη» κάθε μέρα στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία με τις εισαγωγές νέων ασθενών με κορωνϊό να είναι εκατοντάδες καθημερινά. Οι κλίνες ΜΕΘ αδειάζουν και ξαναγεμίζουν αμέσως, ενώ ορισμένοι ασθενείς ελλείψει κλινών διασωληνώνονται και παραμένουν σε κοινά δωμάτια μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη Μονάδα. Μόνο το περασμένο 24ωρο έγιναν 543 νέες εισαγωγές ασθενών, με τις 265 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής.
Οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ χθες Τρίτη αφού «άγγιξαν» τους 700 για πρώτη φορά, καθώς είναι πλέον 699, με πάνω από τους μισούς να βρίσκονται επίσης στην Αττική.

Από την άλλη όσο η πανδημία καλπάζει, καθυστερεί και το όποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Ήδη αρχίζει να γίνεται όλο και πιο θολό η προπτική της 5ης Απριλίου για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μεταλλάξεις  

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 ημερών, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στις μεταλλάξεις. «Το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1» επεσήμανε.

Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου προσδιορίζει την περίοδο αποκλιμάκωσης, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος δήλωσε πως η αποσυμπίεση θα υπάρξει «εάν και εφόσον λειτουργήσει το σύστημα των self-tests» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε κανέναν εργαζόμενο που θα δηλώσει θετικός στον ιό μετά από self-test».

Για το λιανεμπόριο ανέφερε, μιλώντας σε άλλο μέσο, ότι μπορεί να συζητήσουμε στις 12 Απριλίου, εκτιμώντας ότι στις 5 Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε τέτοια αποσυμπίεση για να το συζητάμε.

Μετά την αποσυμπίεση, οι σκέψεις για χαλάρωση μέτρων

Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Γώγος δήλωσε πως είναι κάτι που δεν μπορεί ακόμη να συζητηθεί, καθώς «η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη».

Ειδικότερα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο καθηγητής είπε: «Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε».

Να συνυπολογισθεί η ψυχολογική κούραση

Από την άλλη, ο κ. Βασιλακόπουλος, βάζει στην εξίσωση την ψυχολογική κόπωση των πολιτών και προτείνει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, και όχι μόνο των εμπορικών.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega. Η πρότασή του, όπως ο ίδιος τη διατύπωσε είναι «αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο».

«Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα», πρόσθεσε.

«Αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δε θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα», υπογράμμισε.

Εξαδάκτυλος: Μάχη μακράς διαρκείας

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορωνοϊό να είναι μακράς διαρκείας.

Εξήγησε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντέξει, εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, -ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.