Κορονοϊός: Με μικρά διστακτικά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα

 
Κορονοϊός: Με μικρά διστακτικά βήματα η επιστροφή στην κανονικότητα

Ενημερώθηκε: 10/02/22 - 07:39

Η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα είναι η πρόθεση της κυβέρνησης μα αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Σχεδόν καθημερινά τριψήφιος αριθμός θανάτων, πάνω από 500 διασωληνωμένοι kai τα κρούσματα σχεδόν 20.000.

Γι΄ αυτό με διστακτικά μικρά βήματα προχωρούν στην άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού οι ειδικοί επιστήμονες. Χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση του ορίου στον αριθμό των πελατών ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Ωστόσο, οι πελάτες των καταστημάτων δεν θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι. Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Απόκριες θα εορταστούν χωρίς kαρναβαλικές εκδηλώσεις. Τέλος, παρατείνονται και οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φιλάθλων που επιτρέπεται να παρακολουθούν στο γήπεδο αθλητικές δραστηριότητες. Ετσι, παραμένει ο περιορισμός για έως 10% χωρητικότητα στα γήπεδα και έως 1.000 φιλάθλους.

Η επόμενη φάση προβληματίζει ήδη τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η χαλάρωση των περιορισμών, πχ σε εστίαση, διασκέδαση, μετακίνηση κα, τείνει να ολοκληρωθεί. Αυτό που θα παραμείνει ως κόκκινη γραμμή ασφαλείας είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους ευάλωτους και ηλικιωμένους πολίτες άνω των 60 χρόνων που τροφοδοτούν δυστυχώς ασταμάτητα τη λίστα με τους θανάτους. Το 75% των θανάτων πια αφορά ανεμβολίαστους άνω των 70 χρόνων.

Μάλιστα, όπως είχε τονίσει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, «δυστυχώς για αρκετό καιρό, και για όσο ανθίσταται του συστηματικού και αναμνηστικού εμβολιασμού αυτή η ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση της θνητότητας από Covid-19, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλες χώρες. Ιδίως για αυτόν τον πληθυσμό, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα». Σημειώνεται πως τουλάχιστον 300.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένουν ανεμβολίαστα, παρά το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον 324.000 άτομα λογίζονται ως ανεμβολίαστα για μια σειρά από δραστηριότητες καθώς δεν έχουν λάβει την αναμνηστική δόση παρότι τους δόθηκε χρόνος πέραν του επταμήνου από τη δεύτερη δόση mΜRΝ ή του τριμήνου από το μονοδοσικό εμβόλιο.

«Θέλει αρκετή σκέψη και διάλογο μεταξύ μας στην Επιτροπή για το πώς θα ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά της χαλάρωσης. Αν είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε κάποια χαλάρωση, από πού θα ξεκινήσουμε; Γιατί από τη μια, βλέπουμε μπροστά μας με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σταδιακά μια αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία, και από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων, 140.000 συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό. Από την άλλη ο κόσμος είναι εμβολιασμένος κι έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, κυρίως να μην δώσουμε λάθος μηνύματα» είχε ανέφερε με εμφανή προβληματισμό την περασμένη Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο ρόλος των αντιιικών

Σε αυτή τη φάση οι ειδικοί γιατροί έχουν πλέον στη διάθεσή τους και αντιιικά φάρμακα για την αποτροπή σοβαρής νόσου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα άνω των 65 ετών, με παχυσαρκία, χρόνιες παθήσεις κ.ά.). Ηδη στη χώρα μας χορηγείται η μολνουπιραβίρη (αντιιικό χάπι της Merck/MSD) μέσω ειδικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την υποβολή σχετικής αίτησης και την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον με κούριερ.

Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον ρόλο των αντιιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19, ήδη έχουν υποβληθεί 1.259 αιτήσεις (υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου), έχουν εγκριθεί 1.218 αιτήσεις και έως χθες το μεσημέρι 800 θεραπείες είχαν φτάσει στα χέρια των ασθενών.

Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση του αντιιικού χαπιού της Pfizer, ενώ, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων Νίκος Σύψας, η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων ενέταξε στον υπό δημοσίευση αναθεωρημένο θεραπευτικό αλγόριθμο για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19 και τη ρεμντεσιβίρη (ενέσιμο αντιιικό). Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής ανέλυσε τους μηχανισμούς δράσης των δύο αντιιικών χαπιών τονίζοντας ότι «έχουν διαφορετικούς μοριακούς στόχους, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορούν να εναλλάσσονται για να διατηρείται η αποτελεσματικότητά τους και να μη διευκολύνεται η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ιού, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».