Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Κορονοϊός: Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Ενημερώθηκε: 05/02/21 - 11:44

Ημέρα αποφάσεων είναι η Παρασκευή, όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα και όλα τα σενάρια είναι πιθανά.. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων για τρίτο συνεχές 24ωρο, ενώ καταγράφηκε άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» βρίσκονται κι άλλες περιοχές εκτός από την Αττική, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ. 

Στο τραπέζι των συζητήσεων, λοιπόν, είναι λα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το πιθανό «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία (ακόμα και στα δημοτικά), αν και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε την Πέμπτη  ότι η Επιτροπή δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το θέμα αυτό. Δύσκολα θα αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς το ακορντεόν έχει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά. Τα ποιοτικά εξάλλου χαρακτηριστικά εξακολουθούν να είναι ανοδικά μεν, αλλά δεν αποτελούν «αιτία πανικού», όπως λένε αρμοδίως κυβερνητικές πηγές.

Η προσφυγή σε ένα γενικευμένο lockdown –αν και δεν έχει αποκλειστεί από τη συζήτηση– φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες, εξαιτίας του κόστους που θα επιφέρει στην οικονομία της χώρας, που ήδη έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Πιο πιθανή φαίνεται η επιλογή τοπικών lockdown, με την προσδοκία να περιοριστεί η εκθετική άνοδος των κρουσμάτων στις περιοχές που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, αν και η εξάπλωση της νόσου Covid-19 συνεχίζεται ακάθεκτη σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των... υποψηφίων να «κοκκινήσουν» είναι η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, δηλαδή περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία. 

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, οι δυσοίωνες προβλέψεις πηγάζουν από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει χθες έκκληση στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Απευθυνόμενος προς τους Θεσσαλονικείς, «τηρήστε τα μέτρα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έκρηξη των κρουσμάτων στην πόλη, αντίστοιχη του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί, όπως φαίνεται και από όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ζητούν αυστηροποίηση των μέτρων καθώς φοβούνται πως ειδικά στην πρωτεύουσα κυοφορούνται δυσάρεστες καταστάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας. Από την άλλη, η κυβέρνηση θεωρείται πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε κάποια «λελογισμένη» αυστηροποίηση των μέτρων.

Τα μέτρα, που φαίνεται να εισηγείται τουλάχιστον μια μερίδα των ειδικών, περιλαμβάνουν τρεις βασικές προτάσεις:

Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ενώ από Δευτέρα να επιστρέψει η απαγόρευση στις 9 μ.μ. Εάν συμβεί αυτό, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 5 μ.μ.

Δεύτερον, έχει γίνει πρόταση για απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Oι ειδικοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, καθώς σήμερα μπορεί μια παρέα πολλών ατόμων να στείλει sms με τον αριθμό 6 και να μαζευτεί σε σπίτια για τα λεγόμενα «κορωνοπάρτι», που αποτελούν βασικές εστίες μετάδοσης.

Τέλος, εξετάζεται και το θέμα της κατάργησης του click inside και να παραμείνει μόνο το click away.