Κυρώσεις κατά της Τουρκίας: Κατά τις 24 με 25 Σεπτεμβρίου προβλέπονται από την ΕΕ - Στήριξη στην Ελλάδα

 
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας: Κατά τις 24 με 25 Σεπτεμβρίου προβλέπονται από την ΕΕ - Στήριξη στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 28/08/20 - 18:28

Πλήρη αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα και στήριξη στις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Η στήριξη έρχεται, έπειτα από την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βερολίνο. Ο κ. Μπορέλ, δήλωσε: "Υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας".

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι βασικό στοιχείο για να προαχθεί ο διάλογος. Μάλιστα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο κ. Χάικο Μάας, δήλωσε ότι θα ετοιμαστεί κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

"Τα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο" δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μάας τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην περιοχή.

Τα σενάρια για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η προσθήκη ονομάτων στη σχετική λίστα των κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, όπως είπε ο κ. Μπορέλ, σε δεύτερη φάση οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να διευρυνθούν, θέτοντας στο στόχαστρο τα τουρκικά πλοία, στα οποία θα μπορούσε να επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια, τροφοδοσίας και εξοπλισμού. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για οικονομικές κυρώσεις.

Οι επιλογές που παρουσιάστηκαν προφορικά στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και οι οποίες θα οριστικοποιηθούν για το εάν ισχύσουν, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, είναι οι εξής:

Οι επτά κυρώσεις της ΕΕ:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες

5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ