Λέκκας: Η Θηρασιά και η Καλντέρα της Θήρας διατρέχουν υψηλό κατολισθικό κίνδυνο

 
Λέκκας: Η Θηρασιά και η Καλντέρα της Θήρας διατρέχουν υψηλό κατολισθικό κίνδυνο

Ενημερώθηκε: 28/04/24 - 16:22

Υψηλό κατολισθικό κίνδυνο διατρέχουν η Θηρασιά και το σύνολο της Καλντέρας της Θήρας διότι είναι έτσι διαμορφωμένη η εδαφική δομή τους, που πολλά στρώματα βρίσκονται σε αστάθεια, δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον Ant1.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά στρώματα λαβών και πυροκλαστικών πετρωμάτων, είναι αυτά που διαλύονται πιο εύκολα και κατόπιν υποσκάπτεται το πρανές, με αποτέλεσμα οι λάβες να αποσπώνται και να γίνονται κατολισθήσεις. Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση εκεί και έτσι δημιουργήθηκαν οι παράξενες και πανέμορφες παραλίες της περιοχής. Βέβαια έκτοτε οι περιοχές αναπτύχθηκαν οικιστικά και κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Έτσι, η έκθεση πληθυσμού στον κίνδυνο είναι ιδιαίτερα υψηλή και καμιά φορά τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα και περιλαμβάνουν και απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως συνέβη δυστυχώς το έτος 2011».

«Το πρόβλημα είναι γνωστό»τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Και έκανε γνωστό ότι«με εντολή υπουργού θα επισκεφτώ τη Θήρα και την Θηρασιά την επόμενη περίοδο. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προσέλθουν στο σημείο, να δουν το πρόβλημα από κοντά, να καταγράψουν τα περισσότερο και τα λιγότερο επικίνδυνα σημεία της περιοχής και στη συνέχεια να λάβουν αποφάσεις για μέτρα ασφάλειας τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν για την εγγύηση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών. Και το αναφέρω αυτό διότι τα μέτρα αυτά δε μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν μελέτες και κατάλληλες διοικητικές ή και νομοθετικές διαδικασίες. Δε μπορούμε ούτε είναι σκόπιμο, να παρέμβουμε δραστικά σε όλο το πρανές της Σαντορίνης, τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις, και στο περιβάλλον και σε όλη την κατάσταση του νησιού», κατέληξε ο κ. Λέκκας,

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ