Λινού: Δεν ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς τα κρούσματα - Πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

Λινού: Δεν ξέρουμε πόσα είναι ακριβώς τα κρούσματα - Πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία
Ενημερώθηκε: 02/01/21 - 10:36

Την ανησυχία της εξέφρασε σήμερα η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, για το ενδεχόμενο άρσης των περιοριστικών μέτρων, αφού όπως είπε, δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αρχικά η καθηγήτρια, μιλώντας στο Open, εξέφρασε την άποψη «ότι η πανδημία θα τελειώσει μέσα στο 2021. Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια είπε ότι υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος «καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς «έχει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού».

Στο «καυτό» θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από το άνοιγμα των σχολείων, η Αθηνά Λινού είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. «Και τα σχολεία αν ανοίξουν. Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες», τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».