Lockdown: Πάσχα στο χωριό και ανοιχτές εκκλησίες; – Πότε θα ληφθεί η απόφαση

Lockdown: Πάσχα στο χωριό και ανοιχτές εκκλησίες; – Πότε θα ληφθεί η απόφαση
Ενημερώθηκε: 17/04/21 - 13:50

Πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, καθώς το ΕΣΥ πιέζεται πολύ είνα η απάντηση κυβερνητικών και επιστημόνων στην ερώτηση αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, , καθώς παρά τη νότα αισιοδοξίας που προσφέρει η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η επέκταση των self test, η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα παραμένει κρίσιμη.

Μάλιστα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε σήμερα πως, με τον ρυθμό που έχουμε την ύφεση στην επιδημία και την πίεση στο σύστημα είναι δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα. «Σίγουρα οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτή τη στιγμή όπως είναι η κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι φυσικά το ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλη διασπορά σε περιοχές της επαρχίας, εφόσον επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, και να μπουν στο κόκκινο και σε αναπόφευκτο νέο lockdown σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει μεγαλύτερο, σταδιακό, άνοιγμα της χώρας και επανεκκίνηση της οικονομίας, με επίκεντρο τον τουρισμό ο οποίος κάνει επίσημη έναρξη της φετινής σεζόν τον Μάιο.

«Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται και η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει για δυο ακόμη εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η αναμενόμενη εκτόνωση του τρίτου κύματος της πανδημίας δε αναμένεται πριν τις γιορτές.

Δε λείπουν και οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις για το Πάσχα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πιστεύει πως σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό.

Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος η θεωρία να μη μετακινηθούμε και να παραμείνουμε στα σπίτια μας τηρώντας αποστάσεις και μέτρα, είναι μόνο θεωρία, καθώς ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown και δεν θα πειθαρχήσει.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Ant1, θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Έτσι οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους και να κάνουν Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους και με μεγαλύτερες αποστάσεις, τηρώντας τα αυτονόητα μέτρα και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ατομική ευθύνη.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, όσοι μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε θα μαζευτούν σε πλατείες, είτε θα συνωστιστούν μέσα στα διαμερίσματα.

Συμπλήρωσε δε ότι οι μετακινήσεις μπορούν να επιτραπούν χωρίς ρίσκο σε όσους έχουν εμβολιαστεί και σε όσους έχουν νοσήσει, καθώς έχουν αποκτήσει ανοσία, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απαραίτητο το self test.

Ανάσταση στις εκκλησίες;

Πάσχα με ανοιχτές Εκκλησίες  και υποχρεωτικά self test σχεδιάζουν κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών σε συνεργασία με τη Σύνοδο, καθώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με την παράδοση της μετακίνησης στο χωριό, αλλά περισσότερο με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού.

Η Εκκλησία θεωρεί μάλιστα ότι ο καλός καιρός, καθώς εφέτος το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου θα είναι  σύμμαχος, προκειμένου οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες σε εξωτερικούς χώρους και παρεκκλήσια.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Η ΔΙΣ προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Προς αποφυγήν συνωστισμών η  Ιερά Σύνοδος ζητά από την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι εκκλησίες να ανοίξουν για τις Ακολουθίες της  Μεγάλης Εβδομάδας  και τον εορτασμό του Πάσχα με αυξημένο αριθμό πιστών ανά ναό, με βάση την έγγραφη εισήγηση της Διαρκούς  Ιεράς Συνόδου και ανάλογα  με τα επιδημιολογικά δεδομένα που  θα επικρατούν. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών Ιερώνυμο την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τον εορτασμό του Πάσχα στους πιστούς, με βάση την εισήγηση  που θα κάνουν οι ειδικοί και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Το σχέδιο της  κυβέρνησης προβλέπει  ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς. Από την πλευρά της η Ιερά  Σύνοδος ζητά να αυξηθεί η αναλογία  σε 1  άτομα ανά 15 τ.μ και έως 100 άτομα στους  μεγάλους ναούς.

Το μεγάλο «όπλο»  και στην περίπτωση  των Εκκλησιών θα είναι τα  self test που θα είναι υποχρεωτικά για εφημέριους ιεροψάλτες και  νεωκόρους, αλλά απ' ό,τι φαίνεται  και για τους πιστούς, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, προκειμένου να κάνουμε Πάσχα στους ναούς με  ασφάλεια και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.