Lockdown: Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών για εμπορικά κέντρα, click inside, φροντιστήρια

Lockdown: Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών για εμπορικά κέντρα, click inside, φροντιστήρια
Ενημερώθηκε: 16/04/21 - 11:32

Ρολά αναμένεται να ανεβάσουν τα πολυκαταστήματα, καθώς και τα εμπορικά κέντρα από Δευτέρα, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ειδικοί είναι θετικοί σε αυτή την προοπτική.

Συγκεκριμένα, η βάση της σημερινής συζήτησης των «33» της Επιτροπής είναι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής και την κατάργηση του click inside. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ζητήσει από τις αρχές της εβδομάδας τις παραπάνω αλλαγές, με αποτέλεσμα η υποεπιτροπή των ειδικών να τις εξετάσει την Τετάρτη, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την σημερινή συνεδρίαση.

Παρότι τα στοιχεία των τελευταίων ημέρων δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στην Αττική, τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν πέρασαν απαρατήρητα απ;O κυβέρνηση και ειδικούς, ειδικά ως προς τους δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων, για τους οποίους η αποκλιμάκωση θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστεί ακόμη αρκετές ημέρες. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, παραμένει αμφίβολο το αν θα «περάσουν» από την επιτροπή και οι τρεις προτάσεις του υπ. Ανάπτυξης και ειδικά η κατάργηση του click inside, στην παρούσα φάση. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που θέλουν οι ειδικοί για το ασφαλές άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς από Δευτέρα θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά τα self test από τους εργαζόμενους. Ωστόσο όπως έχει ειπωθεί δεκάδες φορές, η γνώμη των ειδικών μετράει πάρα πολύ στην κυβέρνηση.

Πάντως είναι αμφίβολο το αν η Επιτροπή θα εισηγηθεί το άνοιγμα των εμπορικών και των αισθητικών κέντρων σε όλη τη χώρα, καθώς παρά την ελαφριά υποχώρηση του δείκτη των κρουσμάτων, η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να τους απασχολεί.

Τέλος, ένα ακόμα «μέτωπο» στο οποίο καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι ειδικοί είναι τα φροντιστήρια, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Παιδείας. Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί εκτός από την πίεση της ίδιας της αγοράς υπάρχει και αυτή της ίδιας της κοινότητας της εκπαίδευσης καθώς τα φροντιστήρια αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα για πολλούς μαθητές ενόψει Πανελλαδικών αποφάσεων, κάτι που φέρνει το… «πράσινο φως» πιο κοντά.

Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό

Πάντως η συνεδρίαση στην Επιτροπή με θέμα το «Πάσχα στο χωριό» δεν θα γίνει σήμερα, αλλά την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως μεγάλη μερίδα των ειδικών φαίνεται προβληματισμένη, καθώς θεωρούν πως με αυτούς τους δείκτες μία εξόρμηση στα χωριά μπορεί να χειροτέρευε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και να πίεζε παραπάνω το Σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:

- Σε εκείνους που θεωρούν ότι μόνο κακό δεν θα κάνει η μετακίνηση στην εξοχή, θέτουν ως προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και,

- Εκείνους που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Υπάρχουν ενστάσεις, αφού από την πλευρά των επιστημόνων, φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Πάντως, σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το... «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.